Верховна Рада може встановити кримінальну відповідальність за контрабанду алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді 7 жовтня 2015, - пише Gazeta.ua.

Згідно з пояснювальною запискою, за контрабанду у значних розмірах (в 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, в 2015 році - 1,218 тис. грн) пропонується карати позбавленням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією предметів контрабанди.

За контрабанду у великих розмірах (в 1 тис. разів і більше перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян) - позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією предметів контрабанди, майна, товарів, транспортних засобів.

Контрабанду в особливо великих розмірах (в 5 тис. разів і більше перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян) пропонується карати позбавленням волі на строк від п'яти до п'ятнадцяти років з конфіскацією предметів контрабанди, майна, товарів, транспортних засобів.

У разі вчинення вищевказаних дій за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або службовою особою з використанням службового становища карається позбавленням волі на строк від п'яти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна, предметів контрабанди, товарів, транспорту.

В даний час за контрабанду алкоголю і тютюну Митним кодексом України передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 100% вартості товарів і з їх конфіскацією. За повторні порушення сума штрафу становить 200% вартості товарів.