Станом на 9 жовтня окружний адмінсуд на Волині задовольнив 15 позовів політичних партій проти територіальних виборчих комісій.

Лише одну заяву суд залишив без розгляду, – зазначає громадянська мережа «Опора» у Волинській області.

На Волині 7 місцевих організацій політичних партій оскаржили рішення ТВК про відмову у реєстрації списків кандидатів. Зокрема Волинський окружний адміністративний суд 7 жовтня прийняв відповідні рішення на користь «Опоблоку», партії «Соціалісти», 8 жовтня – Аграрної партії України.

Нагадаємо, що 5 жовтня уже частково був задоволений судовий позов облорганізації «Громадянська позиція» проти Волинської обласної виборчої комісії, а 3 жовтня суд своїм рішенням зобов’язав Волинську обласну ТВК зареєструвати кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів до Волинської обласної ради, включених у виборчі списки кандидатів у депутати Волинських обласних організацій Аграрної партії України та партії «Наш край».

Обласна виборча комісія не погодилась з таким рішенням суду і вирішила оскаржувати його у Львівському апеляційному суді. Однак Волинську обласну виборчу комісію 7 жовтня ухвалою Львівського апеляційного суду зобов’язано зареєструвати Аграрну партію України та партію «Наш край», яким 1 жовтня було відмовлено у реєстрації у зв’язку з недотриманням вимоги про 30-відсоткове представництво осіб однієї статі у списку партії.

На виконання ухвали Львівського апеляційного суду Волинська обласна виборча комісія на засіданні 7 жовтня зареєструвала Аграрну партію Україну та партію «Наш край» без розгляду згідно з виборчим списком, наданим партією.

З позовною заявою щодо рішення ТВК про відмову у реєстрації списку кандидатів Ковельського міського осередку політичної партії «Справедливість» звернувся до суду голова місцевої організації партії Анатолій Якимович. Волинський окружний адмінсуд ухвалив рішення цю справу залишити без розгляду, оскільки позивач пропустив строки оскарження рішення комісії. До оскарження рішення ТВК в суді, керівник місцевого осередку партії «Справедливість» скаржився також в СБУ та подавав заяви на дії ТВК у міліцію.

Суд розглянув також 9 позовних заяв до ТВК про реєстрацію окремих кандидатів, яким було відмовлено у реєстрації і які були включені у списки 7 політичних сил (Партії Зелених України, партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП», Радикальної партії Олега Ляшка, партії «Батьківщина», партії «Свобода», партії «Громадянська позиція»).

Усі позовні заяви також були задоволені судом.