Вчора, 14 жовтня ми відзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та створення УПА. З 2014 року у цей день Указом Президента України ми вшановуємо захисників України - йдеться на сайті мерії Луцька.

Нині на сході нашої країни триває військовий конфлікт. Наші військовослужбовці захищають територіальну цілісність та незалежність країни. Уже більше року український народ протистоїть сепаратистам та російським військовослужбовцям на теренах Луганської та Донецької областей. На жаль, під час військових дій гинуть наші Герої. Уже 27 лучан, більше 150 волинян віддали життя, захищаючи свою країну.

І от сьогодні, у День захисника України, на Алеї почесних поховань на міському кладовищі у селі Гаразджа відбулося освячення пам’ятників лучанам, які загинули під час Антитерористичної операції на території Луганської та Донецької областей. Взяти участь у заході та віддати данину пам’яті прийшли голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик, Луцький міський голова Микола Романюк, секретар міської ради Сергій Григоренко, перший заступник міського голови Тарас Яковлев, заступник міського голови, керуючий справами виконкому Юрій Вербич, рідні та близькі Героїв, небайдужі лучани.

Священнослужителі УПЦ КП на чолі з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом відслужили панахиду та освятили пам’ятники.

Звертаючись до присутніх, владика Михаїл подякував усім, хто сьогодні у спільній молитві згадує Героїв, які віддали своє життя за наше з вами сонячне, щасливе майбутнє. «Для родин ми висловлюємо щире співчуття. Хай милосердний Господь бальзамом своєї благодаті, торкнувшись скорботного серця, втішить Вас. Знайте, що ці хлопці сьогодні на небесах, стоячи перед престолом Божим, принесли себе в дар за наш мир, за нас з вами. Тому маємо їх пам'ятати, шанувати, молитися за них, а Господь хай дарує їм царство небесне, родини ніколи не залишає милість Божа, наша пам'ять, наша підтримка», - зазначив він.

Потому присутні поклали квіти до могил учасників АТО та виконали Державний Гімн України.

Тепер про подвиг патріотів України нагадуватимуть 21 пам'ятник, що встановлено на Алеї почесних поховань. Тривалий час відбувався пошук ідеї - спільно з родинами загиблих обговорювались різні варіанти, погоджували кольорове та технічне рішення.

Низка могил, де встановлено гранітні стели, поєднані тематично у чорно-червоній гаммі й представляють своєрідний меморіальний комплекс. Нижня, з червоною стрічкою, - символізує розірване життя, стовпці, що навколо, - образ солдата-охоронця. Матеріал - граніт-габро та капустянський граніт.

До слова, автор проекту - заступник начальника управління містобудування та архітектури, головний художник міста Ярослав Матвіїв. Виконавець робіт - ПП «Ефект». Кошти на спорудження пам'ятників виділяли з міського бюджету - це майже 1,2 млн грн.