Громадські активісти, які побували на місці навали бурштинокопачів, опублікували світлини з місця події.

Нагадаємо, 24 жовтня на Волинь з’їхалися до 5 тисяч людей для копання бурштину в маневицьких лісах. Міліція та громадськість відповіли масовими затриманнями «гостей» - пише Волинське агентство розслідувань.

Активіст з «Автомайдану України» Олексій Кушнєр описує свої враження від побаченого так: «Знову застали неприємну ситуацію на волинському клондайці – мурахи як копали, так і копають… Зараз там все тихо – правдами і неправдами правоохоронці разом з громадськими активістами вигнали копачів з місць видобутку сонячного каменю. Вони надіялись що всі правоохоронці будуть задіяні на виборах, але прорахувались».

«Ми тут в маневицькі ліси їздили, кілька лопат привезли… Все для бійців, все на фронт», – додав він, коментуючи фото конфіскованого ренаменту.

Виконувач обов’язків керівник лісового управління на Волині Олександр Кватирко описує побачене більш офіційно:

«24 жовтня. Більше 2 тисяч бурштиношукачів, озброєних лопатами та іншим необхідним інвентарем,знову прибули до маневицьких лісів Вовчецького лісництва на пошуки «сонячного каміння». Не зважаючи на спроби розпалювання конфлікту, ситуацію вдалося утримувати під контролем. Це відбулось завдяки правоохоронцям, працівникам ДСНС, СБУ, громадським і активістам, нацгвардійцям та лісівникам.

Правоохоронці не пускали у зону конфлікту автомобілі з інших регіонів і підозрілих, на їхню думку, людей, а також осіб, які мали з собою різні технічні засоби, у тому числі лопати, які могли б послужити для видобутку бурштину. Лісівники області здійснювали посилене патрулювання на кожному із чотирьох блок­постів. Загалом більше 150 працівників лісової охорони державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств структури Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства були безпосередньо задіяні в охороні лісових масивів.

Працівники лісгоспів близько місяці власними силами продовжують забезпечувати постачання харчових продуктів для організації харчування силовиків, нацгвардійців та активістів, котрі цілодобово чергують у цих місцях.

Ситуацію, загалом, вдавалося утримувати під контролем. Близько 18-­19 години старателі почали масово залишати територію видобутку. Співробітники міліції затримали близько 100 порушників. Їм доведеться відповісти за заподіяну лісові шкоду. А вона велика. До уваги варто взяти і той факт, що «наліт» непроханих гастролерів-­бурштиношукачів здійснювався у масивах лісництва, де нещодавно лісівники вже трудились над ліквідацією наслідків подібних незаконних копань».