Апеляційний суд Волинської області зняв обвинувачення у контрабанді з громадянина швеції, який перевозив через волинську митницю вироби з бурштину вартістю 300 000 гривень.

Ми вже писали про те, що у лютому цього року працівники волинської митниці затримали громадянина Швеції, арабської національності, який намагався вивезти з України вироби та бурштин-сирець, які нібито переховував у своїх дорожніх сумках.

Після огляду особистих речей чоловіка, працівники митного посту «Ягодин» склали протокол про адмінпорушення, а саме — "порушення порядку проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю та переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю".

Згодом цей протокол направили на розгляд до Любомльського районного суду. Під час судового розгляду справи порушник пояснив, що вже 25 років займається бізнесом, який пов'язаний з бурштином. Разом з тим він планував відкрити спеціалізований магазин в Одесі, а тому й приїхав в Україну. Вилучений митниками бурштин, чоловік придбав в Литовській Республіці.

Втім суд таки визнав його винним в інкримінованих правопорушеннях та зобов'язав сплатити штраф у розмірі 301 099 гривень, що відповідає вартості бурштинових виробів, а сам товар - конфіскувати.

Однак громадянин Швеції з таким рішенням суду не погодився та подав апеляційну скаргу, в якій просив постанову Любомльського районного суду скасувати, його виправдати, провадження по справі закрити, а увесь вилучений товар йому повернути.

Під час судових слухань в Апеляційному суді Волинської області чоловік надав усі документи, які підтверджують, що він придбав бурштин у Литовській республіці. Так він надав чек з магазину та відповідь на офіційний лист працівників митниці. В ньому власник магазину чітко вказав, що обвинувачений купував у нього 2 картини з бурштину, човен із того ж каменю та 3 кілограми каміння-сирцю.

Щодо порушень правил проходження митного контролю чоловік посянив, що на митному пості не було жодних позначок англійською мовою, а тому він і поїхав на зелений коридор. Чоловік переконував, що він одразу ж повідомив митників про те, що везе сирець та вироби з бурштину, втім його ніхто не послухав.

Зрештою, підприємець таки зміг довести в суді, що він не приховував вироби з бурштину від працівників митного посту.

Відтак, Апеляційний суд Волинської області постановив провадження в частині переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю закрити, а щодо порушень правил проходження митного контролю визнати винним та покарати порушника штрафом у розмірі 1 700 гривень. Вироби з бурштину, згідно постанови, чоловік зможе забрати, однак лише після належного оформлення усіх митних декларацій та сплати митного збору.