Повідомлення про збройні конфлікти та перестрілки не такі вже й рідкі в зведеннях правоохоронців. З огляду на останні події в Україні громадськість вже звикла чути про те, що хтось намагався силою «віджати» чийсь бізнес, або ж когось було підстрілено під час сутички. І це далеко за межами зони проведення Антитерористичної операції на сході України. Зокрема, на Волині також почастішали випадки застосування зброї при вирішенні конфліктів, як то бізнесових, так і побутових. На сьогодні вже неможна бути впевненим у своїй безпеці на роботі, в громадському транспорті чи простому магазинчику за рогом будинку, де ви щодня купуєте хліб і молоко. Ба більше, завдати шкоди вам може навіть близька людина. Про подібні кричущі факти кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» вже неодноразово писали у своїх матеріалах, однак події, які трапились 1 травня цього року в магазині «Агдаш» шокували багатьох тим, що кулю в живіт можна отримати навіть з-під торгового прилавку.

Зокрема, до редакції інтернет-видання «Під прицілом» звернулися Фаіг Кулієв та його батько Натіг Гулієв, які постраждали того дня, отримавши кульові поранення в самісінькому приміщенні мінімаркету «Агдаш», і по-нині не можуть зрозуміти за що.

Так Натіг Гулієв повідомив, що 1 травня цього року, до його сина Фаіга приїхало кілька товаришів, які щойно повернулись зі Сходу, де брали участь в антитерористичній операції. Увагу місцевих ЗМІ привернуло те, що ними виявилось двоє спіробітників СБУ, тож справа набула резонансу. Хлопці хотіли відсвяткувати повернення, а тому Натіг Гулієв засмажив барана, приготував різні частування та влаштував сину з його товаришами справжнє свято.

«Це друзі мого сина. Вони щойно приїхали з АТО. Ми ж чого того дня зібралися? Бо ми хотіли відсвяткувати їхнє повернення зі Сходу. Я тоді купив барана, щоб засмажити, ми сиділи собі відпочивали. Ніхто не їхав в магазин для того, щоб влаштувати якийсь конфлікт. А журналісти сказали, що в той час, коли їхні однолітки воюють на Сході, то ці ніби тут тільки п'ють і гуляють. Але ж вони самі тільки повернулися звідти!!! Чого ніхто про це не сказав?», - обурюється Натіг Гулієв.

Через деякий час, продовжив розповідати син Натіга - Фаіг Кулієв, хлопці вирішили з'їздити в магазин випити кави та докупити ще спиртного. Тому вони сіли в машину і поїхали до місцевого магазину «Агдаш». Хлопці зайшли в магазин, замовили собі каву та пішли вибирати горілку. Молодики довго не могли визначитися і при цьому весело сміялися та жартували.

Така поведінка не сподобалася продавчині магазину Аліні Каленюк і вона пригрозила хлопцям, що не буде їх обслуговувати та, якщо вони не почнуть поводитись скромніше – викличе власника. Варто зауважити, що господарем магазину та однойменного бару «Агдаш» є її цивільний чоловік – азербайджанець Елтон Мустафаєв. Не менш цікавим є і той факт, що Елтон Мустафаєв та один з хлопців, які прибули тоді до магазину, є ледь не родичами. Зокрема, саме Фаіг Кулієв є хрещеним сином власника магазину «Агдаш».

Тож, будучи переконаними, що вони не зробили нічого протиправного, хлопці впевнено відповіли продавчині – «викликай», і за кілька хвилин Елтон Мустафаєв уже був в приміщенні магазину.

Щойно чоловік зайшов у приміщення маркету, то одразу взяв під руку свого похресника та вивів його на вулицю. Там чоловік взявся кричати на Фаіга Кулієва, а потім просто вдарив його в обличчя кулаком.

Хлопець цього не очікував, тож в стресовому стані одразу ж підбіг до машини і розповів про все своїм товаришам, з якими приїхав до магазину. На записі з відео-реєстратора чітко прослуховується, що сам Фаіг навіть не зрозумів, за що отримав ляпаса від Елтона Мустафаєва.

Всього за кілька хвилин після удару Елтон Мустафаєв підбіг до машини і почав вимагати, аби Фаіг Кулієв вийшов з авто. Хлопець відмовився виконати вимогу хрещеного батька, оскільки побоювався, що Елтон знову підніме на нього руку, або ж буде його ображати. Однак власник магазину «Агдаш» настоював на тому, аби Фаіг вийшов з машини. Хлопець 4 рази перепитував у Елтона Мустафаєва чому він повинен вийти з машини. Проте, той взявся силою витягувати Фаіга Гулієва. І щойно вийшовши на вулицю, хлопець одразу отримав в голову удар рукояттю пістолета. Весь цей час його друзі сиділи в машині та не могли зрозуміти, через що Елтон Мустафаєв так розлютився. Коли ж молодики побачили, що чоловік дістав зброю, то хотіли вийти з машини, проте встигли лише відкрити двері. В цей момент розлючений Елтон Мустафаєв тричі вистрілив своєму похреснику під ноги. Разом з тим, власник магазину вимагав, аби батько Фаіга Натіг Гулієв негайно прибув на місце інциденту.

Коли хлопці повернулись, Натіг Гулієв одразу помітив у сина величезний синець під оком. А коли вони про все розповіли, збентежений батько вирішив поїхати до свого кума та з'ясувати що між ними трапилось і чому Елтон побив свого похресника, тим паче чому він вимагав особистої зустрічі. Натіг Гулієв переконує, що за 18 років знайомства та дружби зі своїм кумом, це перший конфлікт, який між ними виник.

Не встигли вони під’їхати до магазину «Агдаш», як до них назустріч вийшов сам Елтон Мустафаєв і запросив Натіга Гулієва всередину.

«Він мене сам запросив пройти з ним в магазин. я б ніколи не зайшов туди першим, без його запрошення», - переконував Натіг Гулієв.

Коли чоловіки зайшли в магазин Натіг Гулієв запропонував своєму кумові, переглянути відеозапис із камер спостереження, щоб з'ясувати, як усе було насправді. Мовляв, можна передивитись відео і якщо Фаіг дійсно винен, то він сам його покарає, однак хресному батьку не годиться бити молодого хлопця. Саме в цей момент на нього накинувся Елтон Мустафаєв. Чоловік вочевидь був готовий нападати, адже одразу дістав свій заряджений пістолет і почав стріляти в Натіга Гулієва.

Цей момент чітко зафіксовано на відео — батько Фаіга щойно зайшов до магазину та рукою показував на камери. Саме в цей момент Елтон Мустафаєв схопив його і почав стріляти.

Спочатку чоловік вистрелив у Натіга. А коли Фаіг, почувши постріл кинувся до магазину, то Елтон Мустафаєв поцілив і в нього. Після цього чоловік знову приставив зброю впритул до Натіга та кілька разів вистрелив йому в живіт. В цей момент працівник СБУ Олексій Калінюшко забіг в приміщення магазину, схопив Елтона Мустафаєва за руку, щоб відвести зброю від людей. Втім і після цього чоловік ще кілька разів вистрелив в хлопців, після чого кинувся за прилавок і схопив ножа. Загалом чоловік здійснив шість пострілів всередині магазину. Все це, включаючи й три кулі, які Елтон Мустафаєв випустив під ноги Фаігу Кулієву, зафіксував також відеореєстратор.

Піднявшись з підлоги, поранений Натіг Гулієв хотів захиститися від нападника та схопив електрочайник, однак передумав і просто поставив його.

Фаіг з товаришами і батьком вибігли на вулицю і почали викликати швидку допомогу. Однак, прочекавши зо 20 хвилин вирішили самотужки дістатись до травмпункту. Медики надали пораненим допомогу та зафіксували поранення, про які було сповіщено правоохоронні органи.

Таким чином, за заявою від 2 травня 2015 року старший слідчий СВ Луцького РВ УМВС України у Волинській області капітан міліції Пугач А.А. порушив кримінальне провадження за ч.1 ст. 125 ККУ, - умисне легке тілесне ушкодження.

Ухвалою слідчого судді Луцького міськрайонного суду від 5 серпня Фаіга Кулієва та його батька Натіга Гулієва визнано потерпілими.

Однак уже 10 серпня батькові та сину оголосили про підозру за ч.2 ст. 296 ККУ- хуліганство, адже і Елтон Мустафаєв написав заяву на свого кума та похресника, у якій вказав, що вони безпідставно вдерлися до його магазину, ображали його дружину та погрожували.

В повідомленні про підозру йдеться, що Фаіг Кулієв будучи п'яним дебоширив в магазині, ображав продавчиню, розбив холодильник та вітрину, і тим самим спричинив власнику магазина Елтону Мустафаєву збитків на 10 000 гривень. Іншими словами, слідчий просто перекваліфікував кримінальне провадження, а потерпілих, які отримали поранення – визнав підозрюваними.

Зауважимо, що повідомлення про підозру погоджене прокурором Луцького району Сергієм Масаловим.

Так, 12 серпня Фаіг Кулієв та його батько Натіг Гулієв звернулися зі скаргою на неправомірні дії слідчого до прокурора області. У своїй скарзі люди вказали на те, що в ході слідства слідчий вже провів достатню кількість слідчих дій та здобув достатньо доказів, для того, щоб оголосити Мустафаєву про підозру. Натомість слідчий перекваліфікував кримінальне провадження та оголосив про підозру заявникам, які насправді є потерпілими.

Крім того, Фаіг Кулієв та Натіг Гулієв вказують, що в особистій розмові з ними Елтон Мустафаєв заявив, що всі їхні спроби притягнути його до кримінальної відповідальності будуть марними, так як він особисто знайомий із прокурором Луцького району Сергієм Масаловим. Також, Елтон Мустафаєв наголосив на тому, що прокурор Масалов йому пообіцяв, що не його притягнуть до відповідальності, а саме Фаіга Кулієва та Натіга Гулієва, навіть не зважаючи на те, що в кримінальному провадженні вони є заявниками. З цих підстав батько з сином просили у прокурора області вжити заходів реагування на порушення слідства в кримінальному провадженні, передати дане провадження для здійснення досудового розслідування до іншого правоохоронного органу, а прокурора Сергія Масалова взагалі усунути від процесуального керівництва за цим кримінальним провадженням.

Того ж дня, прокуратура області скеровує провадження до прокуратури Ківерцівського району за підслідністю, у зв'язку з неефективним його проведенням слідчим відділом Луцького РВ УМВС України у Волинській області.

Тож вже 29 вересня вони отримали відповідь про те, що заступник прокурора Ківерцівського району Мельник А.О. закрив кримінальне провадження відносно Гулієва та Кулієва у зв'язку з тим, що у їхніх діях відсутні ознаки кримінального правопорушення.

Втім, 9 жовтня Елтон Мустафаєв та його захисник Василь Гаврилюк оскаржили цю постанову в судовому порядку. Ухвалою слідчого судді Ківерцівського районного суду скаргу задоволено, а постанову заступника прокурора Ківерцівського району скасовано з формальних підстав.

На даний момент статус Елтона Мустафаєва по цій справі не визначений, однак Фаіг Кулієв та його батько Натіг Гулієв по справі проходять одночасно як потерпілі та як підозрювані, що згідно вимог Кримінально-процесуального законодавства є неприпустимим.

В цій справі є ще кілька спірних моментів, зокрема під час проведення одночасного допиту всіх учасників конфлікту, продавчиню Аліну Каленюк запитали про те, чи погрожував їй хтось з присутніх і чи було їй завдано тілесних ушкоджень. Проте жінка відповіла однозначно – «Ні».

Та й сам Елтон Мустафаєв заплутався в своїх показаннях. Так в ході проведення одночасного допиту він пояснив, що коли люди приїхали до магазину вдруге, і коли він з Натігом Гулієвим зайшли всередину приміщення, то: «В цей час до вхідних дверей магазину почали бігти невідомі хлопці, які приїхали разом з ним (Натігом Гулієвим, - ред.). В приміщенні магазину (!) один із хлопців вчепився мені на спину. Я його скинув і помітив, що це Кулієв Фаіг. Я бачив, що за ним намагалися зайти всередину ще якісь хлопці, які приїхали разом з ним. В цей час я почав шарпатись з Гулієвим Натігом, який продовжував нецензурно виражатись і не міг заспокоїтись. Тоді всередину магазину почали забігати хлопці, які були разом з ним. Я дістав свого травматичного пістолета і сказав, що якщо хтось зайде в магазин, то я буду стріляти».

Однак, зауважимо, що на відео чітко видно, що Елтон Мустафаєв без зайвих розмов відкрив вогонь. Тож на думку постраждалих, власник магазину намагається вийти «сухим із води» і готовий на все, аби не нести покарання за скоєне.

Варто зауважити, що Елтон Мустафаєв вже не вперше стає фігурантом кримінальних справ. Як виявилось, років 7-8 тому його вже звинувачували у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, а торік чоловіка судили за згвалтування.

Зокрема, в розпорядження інтернет-видання «Під прицілом» потрапила ухвала Луцького міськрайонного суду від 18 червня 2014 року під головуванням судді Алли Борнос. В ній йдеться про те, що Елтон Мустафаєв 19.04.2014 року близько 14.30 год., будучи в стані алкогольного сп'яніння, знаходячись в робочому кабінеті приміщення бару «Агдаш», застосував психічне та фізичне насилля щодо потерпілої. Чоловік дав дівчині кілька ляпасів, повалив на диван, тримаючи її руками силою стягнув верхній одяг і білизну та зґвалтував її.

За цим фактом проти чоловіка відкрили кримінальне провадження, однак на час судового засідання Елтону Мустафаєву вдалося домовитися з дівчиною та укласти з нею угоду про примирення. і навіть не дивлячись на те, що Елтон Мустафаєв повіністю визнав свою вину, він змусив дівчину відмовитися від звинувачень, оскільки відшкодував завдані їй збитки. Іншими словами насильник просто відкупився. Зрештою Луцький міськрайонний суд закрив провадження відносно Елтона Мустафаєва, у зв'язку з відмовою потерпілої від обвинувачень у кримінальному провадженні у формі приватних обвинувачень.

Заступник прокурора Волинської області спробував було оскаржити вирок в апеляційному порядку, однак Апеляційний суд Волинської області залишив ухвалу суду І інстанції без змін. Тож не дивно буде, якщо й цього разу Елтон Мустафаєв спробує вирішити це питання «по-іншому».

За словами Натіга Гулієва, якби його син дійсно був винен – він сам покарав би його. Однак чоловік переконаний, що Фаіг не чіплявся до продавчині і не ображав її.
«Він інакше вихований, він ніколи б не позволив собі чіплятися до чужої дружини, хай і цивільної», - мовить Натіг Гулієв.

Він також переконаний, що якби не поранення, конфлікт вдалося б влагодити. Та вочевидь, Елтон Мустафаєв в цьому не зацікавлений, оскільки запросив не тільки матеріальне стягнення, а й після усього скоєного – дозволяє собі розпускати чутки серед представників азербайджанської общини в Луцьку. Ба більше, він передавав Натігу Гулієву та його сину Фаїгу «рекомендації» виїхати з Луцька.

«Чому я маю виїжджати з Луцька… це звучало як погроза. Я сюди переїхав набагато раніше, аніж Мустафаєв. Тут мій дім, тут народились мої діти, тут. Вони українці. І ці хлопці, які були учасниками сутички – вони дійсно співробітники СБУ, і саме вони були в АТО і чесно несли службу… Якби не вони, то ситуація могла мати набагато гірші наслідки. Вони нас із сином врятували. А тут їх облили брудом, назвавши п’яними дебоширами. Це молоді хлопці, які дійсно святкували повернення з війни, і добре що вони повернулись живими і здоровими, але хіба вони заслужили на те, щоб тут з ними так поводились?», - не приховує своє обурення Натіг Гулієв.

В той же час Фаіг підтвердив слова батька, зауваживши, що хлопці насправді поводились адекватно і ніяким чином ніхто не хотів спровокувати конфлікт, а радше навпаки – намагались втихомирити власника магазину «Агдаш», який за словами потерпілих поводив себе підозріло та неадекватно.

Тож постраждалі батько з сином будуть надалі добиватись правди в судах, аби захистити честь своєї сім’ї.