Уже в травні наступного року волинські випускники здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання із предметів, результати яких будуть вносити і в атестат зрілості.

Про це йшлося під час прес-конференції директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк сьогодні, 4 листопада - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нагадаємо, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 14 вересня цього року, в 2016 році ЗНО проводитиметься з 5 травня до 10 липня.

Особи, які зареєструються для проходження ЗНО, матимуть можливість скласти тести ЗНО з таких предметів: української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської мови, іспанської мови, німецької мови, російської мови, французької мови. Кожен учасник ЗНО матиме право скласти тести не більш як із чотирьох навчальних предметів.

Для всіх випускників загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року результати ЗНО з української мови і літератури зараховуватимуться як оцінки за підсумками державної підсумкової атестації, що визначатимуться на основі кількості балів, набраних за виконання завдань лише з української мови. Зауважимо, цього разу дворівневих тестів не буде: виші відмовилися від цієї вимоги при вступі.

Також як результати ДПА зараховуватимуться результати складання тестів із математики або історії України (період ХХ – початок ХХІ століття). Але в результатах ЗНО враховуватимуться знання за весь період історії. До слова, планується, що обов’язковий іспит з іноземної мови у формі ЗНО буде впроваджений у 2017 році. Нагадаємо, Міністерство освіти і науки прийняло рішення про відміну проведення державної підсумкової атестації учнів 11 класів з іноземної мови у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Тестування з цих предметів проводитиметься у пунктах ЗНО в травні, а з решти предметів – у червні. Зареєструватися можна на складання тестів не більше як з чотирьох
предметів. «Поріг» при визначенні результатів ЗНО – зберігається. У вступній кампанії 2016 року будуть дійсні сертифікати лише 2016 року.

Також ЗНО можна буде здати мовою національних меншин: польською, російською, румунською, угорською, кримськотатарською.

Всі вищі навчальні заклади мають цьогоріч обов’язковою умовою для вступу ЗНО з української мови. Це - поріг для подальшої участі в оцінюванні. Випускники, які не здолали поріг з обов’язкового предмету (української мови) для вищих навчальних закладів, далі ЗНО не здають.

Щоб полегшити підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання, на сайті центру оцінювання якості освіти розміщені програми, і найближчим часом будуть розміщені специфікації з кожного предмету. Також на сайті є можливість пройти тренувальне онлайн тестування, завдання для якого щороку поповнюються.

Пробне тестування відбудеться 2 та 9 квітня. Цей період не збігається з канікулами та олімпіадами, що в попередні роки заважало багатьом учням спробувати свої сили на пробному тестуванні.

До слова, строки реєстрації на ЗНО цьогоріч змінені. Реєстрація на пробне тестування триватиме у січні 2016 року, а на основну сесію - тільки в лютому.

Крім того, у центрі оцінювання якості освіти наголошують: майбутні абітурієнти повинні ознайомитися з правилами прийому до бажаних вищих навчальних закладів. Оскільки деякі виші навіть встановлюють як вимоги вступу наявність сертифікатів ЗНО з трьох, або й чотирьох предметів. Тож випускники таким чином мають вирішити, на які предмети їм реєструватися.

Пункти тестування з обов’язкових предметів будуть діяти в усіх райцентрах Волині. А в червні вони діятимуть у чотирьох містах – Луцьку, Ковелі, Маневичах, Нововолинську. На пробне тестування планують відкрити пункти ЗНО теж в усіх райцентрах.

До слова, фахівці центру якості оцінювання освіти радять усе-таки спробувати свої сили на пробному тестуванні. Зі слів Лариси Середяк, дані аналізу свідчать, що ті, хто був на пробній сесії, мають переваги над тими, хто здає ЗНО вперше. Ці учні знають технічні нюанси, можуть розрахувати час. Адже на Волині були випадки, коли випускники анулювали хороші результати тим, що не встигали перенести в бланки.