Генделик під назвою «Пивний сад», що розкинувся на проспекті Соборності поблизу Палацу урочистих подій нарешті демонтували. Працював пивний намет не 22мало, не багато а цілих 1,5 роки, себто два літні сезони. Відкриття «Пивного саду», який діяв, як своєрідна «філія», або ж літнє кафе «Карабас-Барабас», викликало хвилю обговорення серед громадськості.

Зокрема, одній стороні було до вподоби випити пива у величезному наметі з виглядом на площу Героїв Майдану та Палац урочистих подій, інші ж настоювали на тому, що в районі проспектів Соборності-Молоді і так надто багато пивнушок, а це лише сприяє поширенню алкоголізму серед населення. Та чи не найбільше обурила громадськість те, що як виявилось – генделик «Пивний сад» встановлено з очевидним порушенням вимог чинного законодавства. Це питання неодноразово піднімав на сесіях Луцької міської ради депутат від групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук.

Попередньо місцеві мешканці вже знали, що за маршрутною зупинкою біля будинків № 20 та №22 мають зводити 14-поверхівку. Тож вже кільканадцять років тому забудовники навіть почали вкладати фундамент новобудови, однак з невідомих причин – будівництво заморозили на довгі роки. Разом з тим, зовсім поруч з будівельним майданчиком у 2014 році почали зводити невідому металоконструкцію, яка в досить короткий час перетворилася на величезний намет. Саме там облаштували літню терасу «Пивний сад».

Проте, на сайті міської ради, та й при пам’яті членів виконавчого комітету і депутатів не приймалось жодного рішення про надання дозволів на встановлення такого павільйону. Ба більше – виявилось, що земельна ділянка, де облаштували пивнушку, призначена для обслуговування будівельного майданчика для будівництва багатоповерхівки. І жодного іншого рішення про зміну цільового призначення не можна відшукати по сьогодні. Тож висновки у депутатів були однозначні – «Пивний сад» працює незаконно, оскільки не має відповідних документів. Попри це, коли навіть самі депутати почали піднімати питання законної діяльності закладу, ніхто не надав жодних документів.

Так, депутат Ігор Поліщук ще в липні минулого року на черговій сесії Луцької міськради адресував Луцькому міському голові Миколі Романюку депутатський запит з проханням перевірити наявність необхідних дозвільних документів для облаштування літнього кафе та договорів на користування земельною ділянкою для розміщення цього об’єкту. Ба більше, він одразу ж вказав на очевидне порушення, адже у відповідності до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», тимчасова споруда для ведення підприємницької діяльності може мати павільйон площею не більше 30 метрів квадратних по зовнішньому контуру. Тож навіть неозброєним оком видно порушення, адже «Пивний сад» значно перевищує визначені норми. Тому Ігор Поліщук попросив міського голову, у разі виявлення порушень, вжити заходів по демонтажу цього літнього кафе.

Вже за 2 тижні йому на запит особисто відповів Луцький міський голова Микола Романюк, який повідомив, що земельна ділянка, на якій розташоване літнє кафе «Карабас-Барабас» на праві власності належить ПП «Укрбізнесінвест». Разом з тим, мер вказав, що відповідно до плану зонування міста, затвердженого рішенням сесії міськради від 31.03.2014, торговельний заклад розміщений у зоні багатоквартирної житлової забудови 9 поверхів. Мовляв, у цій зоні, згідно з новим проектом, передбачено розміщення торгових кіосків і павільйонів. Однак, у відповідному рішенні №57/30 неможливо знайти жодного додатка, аби пересвідчитись у тому, що саме ця земельна ділянка там хоч якось описана, що вчергове вказує на прийняття рішення «в сліпу».

 В той же час, Микола Романюк у відповіді на запит відповів Ігорю Поліщуку, що ПП «Укрбізнесінвест» 3 липня 2014 року зверталось до міської ради з проханням про надання дозволу на розміщення тимчасової споруди, однак їм повідомили, що порушене питання буде розглянуте після внесення змін до комплексної схеми розміщення тимчасових споруд по проспекту Соборності та погодження схеми розміщення ТС з власниками (балансоутримувачами) підземних комунікацій. І лише після цього він запевнив, що в разі, якщо робоча група та виконком цього не погодять – відповідно Правил благоустрою Луцька тимчасову споруду демонтують. Однак, вочевидь, так само «всліпу» були погоджені і ці умови. На це вказує зокрема те, що торговий намет «Карабас-Барабас», або як ще його називають «Пивний Сад», працював по-нині.

Вже в серпні, через виконком просували рішення, яке фактично узаконювало діяльність пивнушки на проспекті Соборності, 22б. Однак, його так і не підтримала більшість членів міськвиконкому. Здавалося б жодних законних підстав для роботи торгового закладу у ПП «Укрбізнесінвест» не було ще  в 2014 році, та це не завадило йому відпрацювати «пивний» літній сезон і в 2015 році.

І тут починається найцікавіше. На папері в міського голови звісно усе викладено досить грамотно та чітко – мухи окремо, котлети окремо. Та якщо подивитись на карту, а ще залізти і кілька відкритих реєстрів – можна знайти досить такі цікаві факти, які наштовхують на думку чи то міський голова Микола Романюк щось у своїх паперах випадково сплутав і загубився між власниками і земельними ділянками, чи то просто мер цинічно має лучан за дурнів.

Отож, більшості мешканців міста відомо де саме розташовується «Пивний сад» - ліворуч від площі Героїв Майдану. Не помітити дві величезні дерев’яні гальби пива дуже тяжко, та ще й увагу перехожих привертає гучна весела музика і постійні трансляції футбольних матчів. Саме тут два літа поспіль лучани у спекотний день могли посмакувати свіжим пивом від пабу «Карабас-Барабас». Одразу ж за наметом – будівельний майданчик майбутньої 14-поверхівки, який вже поріс бур’яном. На карті в мережі інтернет чітко видно де розташовувався «Пивний Сад», а де – місце під заплановану багатоповерхівку.

 

Однак в онлайновій кадастровій карті України можна знайти набагато більше. Ділянка, де стоїть генделик має кадастровий номер 0710100000:22:055:0030. Сумнівів в тому, що саме на ній розташоване літнє кафе – немає і це просто очевидно. Та завдяки тому, що зовсім недавно в Україні відкрили доступ до інформації про право власності та речові права – з’явилася можливість дізнатися, хто насправді нею володіє на даний момент. Тож попри те, що Луцький міський голова Микола Романюк чітко вказав, що земля,  на якій розташоване літнє кафе «Карабас-Барабас», на праві власності належить ПП «Укрбізнесінвест» - вона насправді знаходиться у комунальній власності. Її площа 0945 га, однак надана вона в оренду аж ніяк не цій фірмі, а такому собі ТзОВ «Інвест-Сервіс».

Або ж Микола Романюк не розуміє про який об’єкт і про яку землю йде мова, або ж навмисне вводить депутатів та лучан в оману. Адже допустити такі неточності – це аж ніяк не прикра випадковість, а навмисне перекручування інформації задля якоїсь вигоди.

Лише 27.08.2015 року з’явилось невідь звідки рішення міської ради №77/22 про надання ПП «Укрбізнесінвест» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з торгово-побутовим комплексом на пр. Соборності, 22б з земель комунальної власності з приблизно такою ж площею - 0,1 га. За ним слідувало ще одне рішення №77/23, яким приватному підприємству «Укрбізнесінвест» надали дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за тією ж адресою на період виконання будівельних робіт по зведенню багатоповерхівки, орієнтовною площею 0,06 га, з земель комунальної власності. Та вочевидь сучасні інформаційні системи, на яких розроблено онлайнову кадастрову карту, не змогли так швидко внести відомості про нового суб’єкта речового права на земельну ділянку.

Однак, повертаючись до самої землі, то фактично на передостанній сесії Луцької міської ради, завершилась епопея з визначенням «хто тут буде садити гарбузи, а хто збиратиме полову». 30.09.2015 року депутати прийняли рішення № 78/5  «Про надання ПП «УКРБІЗНЕСІНВЕСТ» в оренду земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирного жилого будинку з торгово-побутовим комплексом на пр-ті Соборності, 22б», терміном на 10 років. Ділянка площею 0,0945 га, йде під тим же кадастровим номером 0710100000:22:055:0030 і призначена для будівництва та обслуговування багатоквартирного жилого будинку з торгово-побутовим комплексом.

Та саме в цьому і уся заковика – як, навіть на праві власності, ПП «Укрбізнесінвест» могло просити у міськради дозвіл на відкриття пивнухи «Карабас-Барабас» ще влітку 2014 року, якщо земля була в оренді у ТзОВ «Інвест-Сервіс»? Однак і тут немає точних даних коли саме ця ділянка надавалась в оренду цьому товариству.

Не хочеться вірити, однак за певною випадковістю, ПП «Укрбізнесінвест» дійсно має у своїй власності землю. Однак ця ділянка значно більша – 0,3192 га. І оформлено право власності фірмою булою ще 3.06.2013 року.

 

Варто зауважити, що за адресою проспект Соборності, 22б у Луцьку набагато давніше існує зовсім інший об’єкт – Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №10 «Волиняночка», який засновано ще в 1989 році.

 

Тож в той час, як посеред спального мікрорайону за адресою пр.. Соборності, 22б вже 25 років працює дитсадок – за 300 метрів, за аналогічною адресою є дві окремі ділянки під будівництво багатоповерхівки, які на різних умовах належать фактично одним і тим самим бізнесменам. І це факт. Адже і ПП «Укрбізнесінвест», і ТзОВ «Інвест-Сервіс» зареєстровані за однією адресою, хоч офіційно і на різних людей.

 

Тож, якщо засновниками ПП «Укрбізнесінвест» є Анатолій Кузьмінський, та В’ячеслав Баранов, то у ТзОВ «Інвест-Сервіс» троє співвласників – відомі у Луцьку, як «буратіни»: бізнесмен Сергій Була, син мера  Володимир Романюк та їхній студентський товариш Олександр Мохнюк.

 

Як бачимо, хлопці вклали у спільну справу разом 4,5 мільйони гривень, заснувавши підприємство ще в 2004 році. Попри це, найбільшу частку вочевидь має саме Володимир Романюк, оскільки він влив у статутний фонд підприємства 1,53 мільйона гривень.

До так званих «буратін» у Луцьку відносять також ще таких осіб, як депутат Луцької міськради Андрій Козюра, його помічник і юрист Дмитро Курляндський та молодший син міського голови Миколи Романюка – Валентин. За їхніми плечима – вже не один успішний бізнес-проект. Зокрема, якщо не вдаватись у всі подробиці, про що ми вже неодноразово писали у своїх попередніх матеріалах, хлопці володіють майже двома десятками фірм, зареєстрованих переважно за адресами пр.. Соборності, 30 та вул.. Коперніка, 8а. Серед найбільш скандальних – будівництво ТРЦ «Буратіно» та відкриття пабу «Карабас-Барабас», придбання землі на Ковельській, 17 де вони вже приступають до зведення житлового комплексу «Капучіно» в старій заплаві річки Стир а також «міражна» новобудова на Соборності, 16,в. Щодо останнього об’єкту, то до слова, його також звело приватне підприємство «Укрбізнесінвест».

Міський голова довго не помічав і не здогадувався, що там хтось планує щось будувати, а те, що до цієї фірми має пряму причетність його син Володимир – той поготів Микола Романюк не відав. Попри усе, хлопці спритно один за одним будують все нові й нові комерційні об’єкти, спритно вар’юючи землею, жонглюючи законодавством, та прикриваючись самим мером. Останній, вочевидь, неабияк сприяв розвитку бізнесу свого сина і його партнерів, лобіюючи їхні питання в міськраді та свідомо закриваючи очі на очевидні порушення.

І тут прийшов час десерту… Цього тижня на пр.. Соборності, 22б розпочався демонтаж літнього кафе «Пивний сад», чи то пак «Карабас-Барабас». Минулоріч, у несезон, аби місце не пустувало, там відкрили платну парковку. Натомість вже днями там з’явився небувалий рух. Робітники почали монтувати незрозумілу металоконструкцію, і готуватись до початку будівельних робіт.

 

 

 

Чи вже є детальний проект забудови багатоповерхівки з торгово-побутовим комплексом – не відомо, однак місцеві розповіли, що на місці пивнухи вже облаштовують центр з продажу квартир. Останнім часом, це стало типовим явищем в будівельній галузі – об’єкт ще не звели, а квартири у ньому вже продають.

 

Антимонопольники запевняють, буцім-то в цьому немає нічого протизаконного, оскільки попередньо створюється житлово-будівельний кооператив, де кожен бажаючий, сплативши внесок може стати співвласником будівництва і в подальшому отримати в новобудові свою частку квартир. Разом з тим, подібні центри з продажу квартир на місці майбутньої забудови почали з’являтись немов гриби після дощу, що неабияк насторожує. Принцип один – вступи в ЖБК, сплати частку і після завершення будівництва отримаєш квартиру. Однак з огляду на нестабільну ситуацію в українській економіці реально – немає 100% гарантії, що ви все ж вселитесь в омріяне житло, як у випадку зі скандальною фірмою «Еліта-Центр» в Києві.

Попри усе найбільше насторожує те, що керувати усім процесом на території майбутнього будівництва заходились представники львівського ЖБК. Ба навіть назву носить воно підозрілу – «Егоїст». За словами джерел видання, які заслуговують на довіру, нещодавно сюди приїхали львівські спеціалісти, які взялися до роботи над зведенням центру з продажу квартир і власне підготовкою до самого будівництва. Місцеві мешканці також підтверджують, що серед працівників можна помітити написи ЖБК «Егоїст».

Пошукавши відповідний кооператив у Єдиному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців знаходимо інформацію, що ЖБК «Егоїст» зареєстровано у Львові лише 22.06.2015 року за адресою пр.. Чорновола, 63.

 

Серед засновників – Олександр Здровецький, Едем Німетуллаєв та Аліна Ярова, які мають в статутному фонді житлово-будівельного кооперативу «Егоїст» цілих 0 гривень.

 

Що поєднує цих людей і луцьких «буратін» - достеменно не відомо, адже ЖБК під символічною назвою «Егоїст» може бути фірмою-підрядником, яку найняли для виконання будівельних робіт. Та попри все, її поява саме на цьому будівництві викликає щонайменше подив і нерозуміння.

Однак, це дивлячись з якого боку глянути. Зокрема можна зрозуміти поспіх бізнесменів з прийняттям рішень, які б дали їм підстави законно розпочати будівництво багатоповерхівки в такому привабливому місці. За останні кілька місяців через міську раду протягнули не одне питання по цьому об'єкту і міський голова Микола Романюк, вочевидь, доклав руку до пришвидшення процесу і прийняття позитивного рішення. 

Це було зрозумілим – депутати поспішали до виборів «наробити» якнайбільше і цілими «пачками» голосували за земельні питання. Вочевидь, і мер не був впевнений у своїй перемозі на виборах до міської ради та на посаду міського голови. Тому так активно «допрацьовував» незавершені справи. Теж саме стосується і депутатів, які не були переконані в своїй перемозі на виборах в депутати місцевих рад.

Попри це, неабияк повезло втрапити до складу Луцької міськради від радикальної партії Ляшка самому директору ТзОВ ВТП «Буратіно» - Сергію Булі. До слова, він вже обирався на позаминулих виборах, однак останню каденцію він «профукав». Бізнес-товаришу Андрію Козюрі вдалось потрапити до ради, а Сергію Булі – ні.

Тож поява працівників ЖБК «Егоїст» на місці майбутньої багатоповерхівки стає зрозумілою. Адже після того, як він вступить в статус депутата – йому зможуть закинути, що обранець лобіює власні бізнесові інтереси і має окрему зацікавленість та якусь вигоду. А це неабияк може попсувати йому імідж.

Попри усе, лучани дочекались демонтажу незаконного «генделика», однак лише після того, як він вже виконав свою функцію. В результаті, зовсім скоро житлово-будівельний кооператив з символічною назвою «Егоїст» почне продавати квартири в ефемерному будинку, що неабияк додасть ваги гаманцям бізнес-партнерів сина міського голови Миколи Романюка.