Нещодавно на проспекті Соборності завершили реконструкцію дорожнього покриття, після чого міська влада взялася за облаштування пішохідних доріжок. У мешканців прилеглих будинків нарешті з’явилася надія, що цивілізація прийде й у їхні двори і вони ходитимуть рівними дорогами та тротуарами. Однак пощастило лише найактивнішим лучанам, які про благоустрій прибудинкової території попіклувалися заздалегідь. Інші чекатимуть на свою порцію асфальту аж до наступного року - пише Район.Луцьк.

ОСББ – пряма дорога до благоустрою

Створити ОСББ мешканці 28-го будинку, що на проспекті Соборності, вирішили приблизно чотири роки тому, коли прокуратура хотіла побудувати на цій території будинок. Люди «відвоювали» свою законну територію, землю приватизували, після чого й створили об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

«А головне – ми побачили переваги таких об’єднань: за ці роки ми повністю зробили сантехніку, стояки. Завдяки допомозі міської влади перекрили дах, зараз проводять ремонт двору. Найважливіше, що ми – господарі, самі колективно приймаємо рішення, що потрібно робити», – розповідає Анатолій Давидовський, заступник голови ОСББ «Соборний».

Ремонт двору, за словами мешканців, проводять дуже якісно. «Раді, що вже й нам роблять, бо розбите все було так, що не можна було ходити. Дуже якісно працюють хлопці і швидко. Одна бригада знімає старий асфальт, друга – бордюри ставить і кладе новий асфальт. Працівники – молодці: як приїжджають, то цілий день тут, як мурашки, трудяться», – каже жителька 28-го будинку.

За кошти об’єднання співвласники 28-го будинку зробити ремонт під’їзду, встановили невеличкі пандуси для інвалідів-колясників, замінили сантехніку в підвалі. Інколи додатково збирають кошти у мешканців: наприклад, на похорон давали по 20 гривень. Квіти на прибудинковій території, розфарбовані стіни, облаштований ігровий майданчик – все це також заслуга жителів будинку. Зокрема багато чого робить голова ОСББ Надія Шелепін, до якої люди звертаються дуже часто з різних питань, найчастіше – з житлово-комунальних.

Мешканці 28-го будинку задоволені тим, що об’єдналися, питань, щоб розформувати ОСББ навіть не виникало. Майже немає скарг, бо ж самі собі господарі. «Я не кажу, що все гладенько, але виходить досить нормально», – зазначає Анатолій Давидовський.

На думку заступника ОСББ «Соборний», щоб забезпечити благоустрій території, потрібно три складові: ініціатива людей, бажання працювати, діяльність міської влади, яка йде назустріч. «Якщо люди хочуть бути господарями в своєму дворі, бажають працювати для себе і співпрацювати з міською радою, я думаю, що їм треба об’єднуватися. Закликаю до такого об’єднання. Не кажу, щоби йшли у великі групи, де, наприклад, по 5 чи 10 ОСББ, як у Києві. Найкраще об’єднуватися, наприклад, будинком чи двором. Це найоптимальніший варіант», – підсумовує Анатолій Давидовський.

За прикладом сусідів

До речі, мешканці проспекту Соборності, 32 нещодавно теж вирішили створити ОСББ. Робота житлово-комунального підприємства їх не задовольняє, адже будинок знаходиться у занедбаному стані. Коли потрібно було робити ремонт під’їзду, на який у «МЖК» не знайшлося грошей, тоді дістали звіти, які подають за півроку із виконаних роботах. І побачили, скільки грошей реально йде з цього будинку за півроку – це 85 тисяч гривень.

«При цьому нам сказали, що ці смітники, з яких все сиплеться через дірки знизу, не можуть замінити, бо це дуже дорого: один коштує чотири тисячі гривень. А коли один смітник настільки прогнив, що просто завалився, в нього коліщата не витримали – це і стало останньою краплею. Правда, тоді його забрали і відремонтували. Ми написали купу заяв, звернень різних. Постійно щось писали», – розповідає Тетяна Горюнова, жителька 32-го будинку.

Видно, що невелика частина дороги на Соборності, 32 відремонтована.
«Це фактично один раз за 20 років нам зробили нормальний заїзд. Відчуваємо себе, ніби на європейських дорогах, коли йдемо по цьому асфальту», – каже мешканець 32-го будинку Віктор.

Щоб цей заїзд відремонтували, жителям довелося добре пооббивати пороги. Навіть носили каву з цукерками працівникам «Луцькавтодору». «У нас є активна людина, яка поїхала в «Луцькавтодор», коли вони тут робили проспект, і домоглася, щоб оцей наш кусочок внесли в план. Як вони зробили: просто на цей бетон поклали зверху два шари асфальту. Це вже добре, але не знаю, скільки воно витримає. Те, що роблять 28-му будинку, то вони виграли проект. Там спочатку кладуть щебінь грубий, потім – дрібніший, після чого – шар асфальту, далі просмалюють, потім – ще шар асфальту, тобто роблять, як потрібно. Там не «Луцькавтодор» робить, інша фірма», – додає Тетяна Горюнова.

Хто залишився без ремонту до наступного року?

Як бачимо, на Соборності, 28 ремонт зроблено якісно і майже повністю, на Соборності, 32 – відремонтовано невелику частину дороги. А от біля Соборності, 30 (цей будинок знаходиться між 28-мим і 32-гим) взагалі ще нічого не ремонтували.
«Були численні звертання до міської ради, і Романюк пообіцяв, що в 2016 році будуть робити, а коли саме – неясно», – каже жителька 30-го будинку Віра.
У департаменті житлово-комунального господарства Луцької міської ради кажуть, що ремонт буде залежати від фінансування на наступний рік.

«У цьому році ми завершили ремонт на Соборності, 30-А і 28. На сьогоднішній день роблять ремонти на Соборності 26, Воїнів-інтернаціоналістів 2, 4, 6. А також розпочато ремонт дворових територій Соборності 16, 14, 12, 10. Плануємо продовжити капітальний ремонт дворових територій по проспекту Соборності в наступному році: 32-й, 36-й будиноки і так далі до «Там-Таму». Справа в тому, що ми не знаємо, яке буде фінансування на наступний рік. Це будуть складатися пропозиції, які будуть виноситися на сесію Луцької міської ради. І за які двори відповідно буде проголосовано, ті й будуть ремонтувати», – повідомляє Микола Осіюк, заступник директора департаменту житлово-комунального господарства.

Також Микола Осіюк додав, що на ремонт дворових територій у цьому році вже витрачено близько 22 мільйонів гривень і планується ще – близько 6 мільйонів гривень.