Міністерство освіти і науки ініціює проведення ЗНО для всіх учнів 9-х класів. Таким чином старша школа буде відділена від середньої. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, - пише Gazeta.ua.

«Нині в Україні існує гібрид слона і носорога, – школа I - III ступеня. У всьому світі окремо існує початкова, середня та вища школа. Логічно, що на переході до вищої школи може виникнути потреба у перевірці рівня якості знань на другій ступені. Але це питання буде актуальним тоді, коли всі три ланки шкільної освіти будуть окремими, і на виході буде можливість його відстежувати», – каже Віктор Громовий, педагог, експерт з освітньої політики, заслужений учитель України.

Планується, що в Україні буде впроваджено 12-річну школу, яка функціонуватиме за схемою 5+4+3. Відповідно, навчання у початковій школі триватиме 5 років, від 6 до 11 років, та матиме однаковий базовий стандарт для всіх. З 6-го класу розпочинатиметься навчання у базовій школі, що триватиме 4 роки. В ній буде збільшуватися кількість предметів, а після завершення 9-го класу всі учні проходитимуть ЗНО.

«Початкова школи має бути 6 років. В усьому світі працює структура 6+3+3. А ми шукаємо щось унікальне. Наприклад, зараз працює 4+6+3. Спочатку має відбутись відокремлення та становлення кожного зі ступенів окремо. На це піде мінімум 3-5 років. Після чого вже можна думати про введення ЗНО для тих, хто обирає професійне навчання чи старшу школу, університети. Це проблема не сьогоднішнього дня», – каже експерт.

У МОН озвучували плани розпочати 12-річне навчання спочатку з 2016-го, а потім з 2017-го року.

На думку експерта, у нинішньому році зробити ЗНО для дев'ятикласників зовсім нереально. Підготувати за півроку кваліфіковані тести неможливо. Їх спочатку потрібно розробити та випробувати. Як робили раніше. Система становлення ЗНО в Україні становила близько 10 років.

«Розроблені тести потрібно пілотувати в кількох школах, регіонах на рік-два. Провести апробацію, побачити плюси мінуси тощо, і тоді вже запускати. На нинішній день це абсолютно нереально. Якщо робити це більшовицьким шляхом, крім комедії та глуму спротиву і дискредитації реформ ми нічого іншого не досягнемо», – додав експерт.

Експерт зазначає, що зараз є проблема для шкіл набрати 10-і класи. Школи ганяються за учнями, конкурують з технікумами. Проблеми відсіювання зараз немає.