Щоб поставити машину на облік, більше не потрібно ні МРЕВ, ні довідка-рахунок. Уряд відзвітував про ліквідацію ДАІ та МРЕВ. Крім того, з 19 листопада при купівлі та продажу автомобіля вже не потрібна довідка-рахунок, пише Сегодня.

Без довідки-рахунка

Цей документ просто скасували, не ввівши нічого натомість. Покупець і продавець авто тепер будуть підписувати договір купівлі-продажу в будь-якому із сервісних центрів МВС, які відтепер замінять МРЕВ, в присутності адміністратора і на підставі посвідчень особи. В якості альтернативного варіанту документ може засвідчити нотаріус, а потім його потрібно подати в сервісний центр. Якщо авто купують в салоні, договір з печаткою юрособи та посвідчення особи покупець надає в сервісний центр.

Вартість довідки-рахунки, яку можна було легко і без черг оформити в приватних структурах, становила від 600 до 2000 грн. Перереєструвати авто на нового власника воліли через довідку-рахунок тому, що послуги нотаріуса були відчутно дорожчими. Однак і нова схема, по всій видимості, буде не безкоштовною. При оформленні договору в сервісному центрі потрібно здійснити обов'язкові платежі або оплатити послуги нотаріуса. Але якими будуть обов'язкові платежі, у своїй постанові Кабмін не позначив.

Без МРЕВ

Правозахисник Володимир Караваєв пояснює причину, з якої уряд не встановив розмір обов'язкових платежів при реєстрації договору купівлі-продажу. Причина і полягає в тому, що замість МРЕВ цим займатимуться сервісні центри МВС. Повноваження останніх в законах не обумовлені, а значить, і адміністративні послуги, методологію вартості яких обумовлює законодавство, вони не можуть надавати.

«У нас є закон про центральні органи виконавчої влади, в якому є їх чітке визначення, – пояснює Караваєв. – До центральних органів виконавчої влади належать міністерства, а також інші органи виконавчої влади. У нашому випадку це МВС і Національна поліція. Закон обумовлює їх функції. Так от, надання будь-яких послуг не входить у функції міністерства. Для того щоб їх надавати, і створюється інший орган виконавчої влади: служба, агентство, інспекція. Якби послуги, які раніше надавали МРЕВ, тепер назвали адміністративними, на них законодавство наклало б певні обмеження. Для їх отримання також необхідний і певний перелік документів. МВС скасувала рахунок-довідку, йдучи від вимоги до адміністративних послуг. Вартість адмінпослуги також повинен визначати закон. Але її хоче встановлювати Кабмін.

Те, чим збираються займатися в сервісних центрах, – реєстрацією транспортних засобів, допуском до іспитів на отримання водійського посвідчення і т. д. – законодавством не прописано. МРЕВ це робили в іншому правовому полі. Зараз ці послуги навмисне називають «сервісними», а не «адміністративними», щоб обійти закон. У підсумку отримуємо, що міністерство бере на себе надання послуг, чим не може займатися. Надаються «сервісні послуги», які не передбачені законодавством».

На думку юриста, всі ці недоробки призводять до того, що сервісні центри МВС неправомочні надавати послуги, які раніше надавали МРЕВ. Караваєв вважає, що всі рішення про реєстрацію авто, видачі водійських посвідчень і ін., можуть бути оскаржені в судах.

«Всі ці угоди – з пороком. Всі операції, які там проведені, можуть бути скасовані через суд», – говорить Караваєв.

Переписати і дописати

Постанова Кабміну про скасування довідки-рахунка, тим часом, вже набуло чинності. Виходить, що його презентували і опублікували до того, як обговорили проект з громадськістю. У зв'язку з ліквідацією ДАІ та МРЕВ є чимало питань, але і скасування одного папірця піднімає цілий ряд проблем. Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко каже, що громадські працівники вже звернулися в Кабмін.

«Ми відправили лист до Мін'юсту з пропозицією терміново дати МВС доступ до бази автомобілів з обтяженням. Сервісні центри МВС доступу до неї не мають. Отже, машини під заставою, під судовим рішенням або ті, які знаходяться в лізингу, можуть бути переоформлені на іншого власника без відома справжнього. У результаті суд, банк, лізингова компанія забере автомобіль у нового власника. І що він буде робити? Бігати з вимогою повернути гроші?» – Розповідає Назаренко.

Є підводні камені і в засвідченні угоди нотаріусом. Експерт не вірить в те, що нотаріусам дадуть доступ до бази викрадених авто. Перебиті номери при посвідченні купівлі-продажу вони теж не зможуть перевірити.

«Новий власник засвідчить у нотаріуса договір, принесе його в сервісний центр, а там з'ясується, що машина в розшуку або у неї перебиті номера. Нотаріус ні при чому, але проблема є. Якщо вже робити сервісний центр, нехай він все перевіряє, а нотаріуса потрібно виключити з процесу», – доповнює Олег Назаренко.

У громадських працівників є пропозиція розробити зразок договору купівлі-продажу. Тобто покупець і продавець, звичайно, можуть укласти угоду за своїм договором, хоч на ста сторінках. Але в сервісному центрі їм запропонують і стандартний документ.

Назаренко також говорить, що скасування довідки-рахунки мало б спростити продаж б/в автомобілів через автосалони. Точніше, дати можливість державі відстежувати угоди купівлі-продажу. До вчорашнього дня фіксувати угоду в автокомісіонці можна було через довідку-рахунок. Зараз же ніщо не заважає зовсім її не показувати. Значить, автосалон може не платити податок, а держава недоотримає прибуток.

Є «грошове» питання і чисто прикладної властивості. Як при посвідченні угоди в сервісному центрі МВС покупець може розрахуватися з продавцем?

«У нас є обмеження готівкових розрахунків у розмірі 150 тис. грн. В автосалоні є приписна каса. Якщо ж Іванов з Петровим приходять в сервісний центр, коли і де буде відбувається передача грошей? Один передумає – хто його ловитиме? Адміністратор сервісного центру? Але це цивільна особа. Цими розбірками нема кому займатися», – уточнює Назаренко.

Виходить, що автомобілісти, експерти та громадські діячі скасування довідки-рахунки схвалюють. Але проблема в тому, що Кабмін це зробив «з наскоку», без перехідного періоду та погоджень. Тепер, як завжди, доведеться доопрацьовувати. Серед необхідних поправок і коректування форми при електронній реєстрації авто з пробігом. На сайті iGov все ще активний бланк, в якому необхідно вказати серію, номер і дату видачі довідки-рахунка.