Житель Любомльщини намагався вивезти з України майже 5 кг бурштину, проте під час митного огляду і автомобіль спритника, і каміння було вилучене працівниками митниці. Проте через суд чоловік зумів не лише повернути собі затримане авто та бурштин, а й уникнути штрафу в сумі понад 160 000 гривень.

Все почалося з того, що на початку серпня молодик намагався через зелений коридор митного посту «Ягодин» виїхати до Республіки Польща.

Раптово чоловіка зупинили та відправили авто на огляд. Таким чином, митники виявили в машині волинянина кілька сховків з бурштином. Зокрема, сонячні камінці водій заховав в автомобільну аптечку, в пляшку, яку примостив між середніми сидіннями, в шкарпетку, яка знаходилася на верхній полиці над водієм, в косметичці кермувальника та повітряному фільтрі. Загальна маса знайдено бурштину складала майже 5 кілограмів.

Враховуючи те, наскільки напруженою зараз є ситуація з видобутком бурштину, та враховуючи, що чоловік так ретельно заховав камінці в машині, митники прийшли до висновку, що він намагався вивезти бурштин з України з приховуванням від митного контролю.
На підставі цього, працівники митного посту «Ягодин» склали протокол про адмінпорушення, а машину та товар волинянина затримали.

Любомльський районний суд визнав чоловіка винним у перевезенні бурштину через митний кордон з приховуванням від митного контролю та постановив накласти на чоловіка штраф у розмірі понад 160 000 гривень, тобто в повному розмірі вилученого бурштину, а сам товар та автомобіль конфіскувати.

Проте чоловік в апеляційному порядку оскаржив постанову суду та доводив, що законодавство України передбачає дозвіл на перевезення товарів, коштів або ж коштовного каміння через митний кордон без декларування, якщо їхня вартість не перевищує 10 000 євро. А тому, скаржник просив скасувати постанову суду І інстанції та повернути йому вилучене авто та каміння.

Тож враховуючи те, що вартість бурштину не перевищувала допустиму норму, суддя Апеляційного суду Олег Клок задовольнив скаргу волинянина.