Як стало нещодавно відомо, міністерство здоров'я має намір відмінити мінімальний аптечний асортимент. - пише Вusinessua.

До слова, міністерство, по суті, відміняє свій попередній наказ, який був приянятий у 2011 році. Тоді було прийнято більше ста позицій у списку соціальних засобів та снастей, які мусять будь-що бути в кожній аптеці. Таку інформативну статтю, що розповідає про відміну указу мінімального асортименту на своєму сайті розмістила Верховна рада України. До слова, цей наказ підписав та завірив сам міністр охорони здоров'я - Александр Квіташвілі. Саме рішення вступає в дію з моменту публікації. Аніціатива та, власне, пропозиція прийняти таке рішення напередодні висунула Аптечна професійна асоціація України у червні цього року.

Цілком логічно, що найнеобхідніших засобів для лікування у аптеках може тепер і не бути, а це такі засоби як: амізон, зеленка, грілки, валідол, ібупрофен, гірчичники, презервативи, шприци та інші елементарні товари першої необхідності. Закон ставить під загрозу найнеобхідніші аптечні вироби, тим самим позбавляючи населення віддалених сіл та містечок державного захисту, турботи про здоров'я громадян, це загрожує сумним наслідкам. Тепер аптекам зовсім не обов'язково мати у своєму арсеналі бодай якісь ліки, у питанні асортименту вони тепер повністю незалежні від держави та не підпорядковуються ніяким наказам у цьому питанні.

Ліцензування аптек - єдиний дозвіл, що надається державою та узаконює торгівлю лікарськими засобами. Аби отримати ліцензію сьогодні варто: мати необхідне приміщення, обладнання, кімнати належного зберігання, дотримання законодавства, необхідну кількість працівників, які мусять мати фармацевтичну освіту, належне виконання санітарного режиму, інформування про свою діяльність, а також забезпечення доступу населення до аптек. Ніяка інформація про кількість, якість продукції та необхідні засоби тепер не фігурує.