Начальник Західно-Бузького басейнового управління водних ресурсів Геннадій Мушка розповів про результати дослідження прикордонної ділянки річки Західний Буг. Про це стало відомо 23 листопада під час оперативної наради в голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика.

Геннадій Мушка повідомив, що річкова частина кордону проходить по середині річки Західний Буг та характеризується значною звивистістю, наявністю островів, і річкових заторів. Внаслідок цього береги річки малостійкі, і постійно відбувається процес берегової ерозії. Існує постійна загроза зміни русла з послідуючим відторгненням кордонів обох країн (України і Польщі) та зміни державного кордону.

Геннадій Мушка зауважив, що на відрізку річки, який складає державний кордон, виявлено 29 ділянок де можлива зміна русла з відторгненням українських земель загальною 5284 Га. Тому дані ділянки потребують робіт з берегоукріплення.

Начальник водних ресурсів доповів, що деякі роботи по укріпленню берегів вже були проведені за державною програмою «Захист від шкідливої дії сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь». У період  1999-2011 років було закріплено 1,177 км берегів, та 18 км русла розчищено від повалених та затоплених дерев. Це дало змогу зберегти 544 гектарів території України. Проте, у зв’язку з відсутністю фінансування, подальші природоохоронні заходи не відбувались.

З метою запобігання руйнуванню берега та подальшого відторгнення територій необхідно забезпечити розчистку русла на прикордонній ділянці. Щорічна вартість таких робіт складає близько 1 мільйона гривень. Також потрібно провести берегоукріплювальні роботи на ділянках бокової ерозії берегів, та закріпити 29 небезпечних ділянок берега річки Західний Буг. Геннадій Мушка стверджує, що на здійснення цих робіт потрібно 215 мільйонів гривень.

Голову Волинської ОДА обурило те, що за останні 4 роки Західно-Бузьке управління водних ресурсів не вживало ніяких заходів по розчистці річки та укріпленню її берегів. Він наголосив, що через бездіяльність управління українська земля поступово переходить у підпорядкування республіки Польща.

«Тоді для чого це управління питається?  Яка його роль, якщо за 4 роки не проводилося фінансування природоохоронних заходів на річці Західний Буг?» - запитав Володимир Гунчик.

Він доручив своєму заступнику Сергію Кошаруку, разом з начальником Західно-Бузького басейнового управління водних ресурсів, вирішити проблемне питання – або віднайти фінансування, або взагалі ліквідувати управління та передати його функції іншому управлінню.