Вперше за всю історію України апеляційний суд вирішив втрутитися в державні справи країни, - передає Вusinessua.

Він зобов'язує уряд переглянути розмір прожиткового мінімуму в Україні. Українські судді вирішили діяти в інтересах громадян і змусити Кабінет міністрів встановити новий прожитковий мінімум для населення. В даний час прожитковий мінімум в нашій країні складає трохи менше 1 400 гривень. Нещодавно експерти встановили, що в середньому українці витрачають близько 60 відсотків своїх доходів лише на їжу. Решта 40 відсотків треба якось розподілити на інші потреби: це і витрати на проїзд у транспорті, і лікування, і комунальні платежі, а також предмети першої необхідності, взуття та одяг.

Два роки тому курс долара почав зростати, проте тоді він досягав восьми гривень, і при такому розкладі українці могли собі дозволити не тільки смачний продуктовий набір, але навіть різні «непотрібні дрібниці», проте при нинішньому курсі у 24 гривні за долар грошей вистачає тільки на найдешевші продовольчі товари. В сюжеті українці розповіли, як їм доводиться виживати на свої пенсії і зарплати. Одна з відвідувачок супермаркету зізналася, що отримує півтори тисячі гривень, з яких 1400 гривень – це комунальні платежі.

Жінка цікавиться в уряду, як їй харчуватися на сто гривень в місяць. За її словами, у 60 років важко влаштуватися на роботу, так і немає фізичних сил на те, щоб працювати, тому залишається один варіант – красти. Попутниця підкреслила, що їй призначили пенсію до 1 500 гривень за сорок років трудового стажу. Ще одна жінка зізнається, що українські пенсіонери зможуть вижити і навіть при таких цінах навчаться економити, однак зробити це дуже важко.

Споживчий кошик в нашій країні – це близько трьохсот різних послуг і продуктів харчування. Складаючи список, уряд був упевнений, що крихітного прожиткового мінімуму вистачить на все, що чиновники внесли в споживчу корзину. Проте в реальності виявляється, що ці гроші потрібно або витратити на комунальні платежі, або на продукти харчування. Про інші «маленькі задоволення», які в Європі вважаються необхідністю, не може йти і мови. Апеляційний суд вже виніс рішення для Кабміну, однак, коли воно вступить в силу, нікому невідомо. Потрібно відзначити ще й те, що уряд, напевно, не стане збільшувати мінімум на сто відсотків, як і у вересні цього року, він може бути збільшено всього на кілька гривень, а така надбавка не полегшить життя простим українцям.