Через реформи в МВС українці потрапляють у неприємні ситуації. Водії ніяк не можуть повернути свої права, які були вилучені при ДТП ще старої міліцією. А також скаржаться на те, що нова поліція порушує правила дорожнього руху більше, ніж самі водії - пишуть Вести.

Прав немає

Киянин Станіслав наприкінці серпня потрапив у невелике ДТП. «Тоді ще працювало ДАІ. Вони вилучили права і направили адмінпротокол в суд. Через півтора місяці був суд, я визнав свою провину, мені виписали штраф, який я сплатив. У суді мене направили в новій поліції забирати свої права. Приїхавши на вулицю Народного Ополчення, 9 в Києві, я дізнався, що у них немає мого водійського посвідчення, оскільки ДАІ розформовано і воно не встигло передати в Нацполіцію мої права», - розповідає він.

Права Станіслава, швидше за все, знаходяться у районному відділенні ДАІ за місцем прописки. «Але там фізично немає нікого, хто б міг мені їх видати», - пояснює співрозмовник журналістів.

«У всіх колишніх відділеннях ДАІ працюють ліквідаційні комісії, і вони не поспішають передавати справи новій поліції. Таких, як я, у них приблизно сто чоловік. У мене взяли телефон і пообіцяли, що зателефонують, як тільки мої права знайдуться. А через кілька днів у мене закінчується дія тимчасового водійського посвідчення. На питання, а як же мені їздити, сказали, мовляв, а це вже як пощастить. Може бути, поліцейський увійде в стан», - каже Станіслав.

У самій поліції в четвер не змогли прокоментувати цю ситуацію.

Адвокат Андрій Вареник каже, що в такому випадку водіям обов'язково потрібно звернутися з письмовою заявою в поліцію, щоб їм дали офіційну відповідь.
«Нехай дадуть відповідь, що у зв'язку з перехідним періодом вони не можуть видати ваші права. Ця відповідь може стати своєрідним продовженням тимчасового посвідчення і доведе, що водій прав», - вважає Вареник.

Самі порушники

Тим часом українці скаржаться на те, що патрульні самі часто порушують правила дорожнього руху. Наприклад, в Ужгороді активісти зняли кілька відео, на яких видно, як поліцейська машина стає в ряд, з якого можна тільки повертати вліво, однак після сигналу світлофора рухається вперед.

Киянка Альона Ковтуненко розповідає, що стикається з ситуацією, коли поліцейські буквально підрізають водіїв. «Ще вони небезпечно перебудовуються, можуть виїхати на зустрічну смугу. Це дратує», - розповідає дівчина.

Також у соцмережах скаржаться на те, що патрульні можуть не звертати уваги на явні порушення правил руху. Наприклад, коли авто робить зупинку в другому ряду. І в той же час можуть оштрафувати вибірково одного водія, а інших не помітити.

Радник глави МВС Іван Варченко каже, що треба розбиратися в кожному конкретному випадку.

«Розумієте, при виконанні службових обов'язків поліцейські, як і швидка чи пожежна, мають право порушувати правила, якщо мова йде про життя і здоров'я людей. При цьому у них повинні бути включені проблискові маяки, і звукові. Якщо вони порушують правила просто при патрулюванні, то потрібно розбирати конкретний випадок, мені так важко сказати», - пояснив нам Варченко.

До теми: ДТП за участі поліції: загинула жінка