У п'ятницю, 24 листопада, долар на міжбанківському валютному ринку України підскочив до 23,80-23,90 гривні. На «чорному» ринку сягнув 25,55-25,67 гривні.

У Мінфіні вважають, що валюта дорожчає через надлишок гривні на ринку після виплат Фонду гарантування вкладів та під тиском сезонних чинників. Після новорічних свят курс долара піде на спад, запевнив перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський.

Основною причиною чергового здорожчання валюти в Україні є спекуляції банків, розповів Gazeta.ua доктор економічних наук, керівник банківського порталу ua-banker.com.ua Олексій Лупоносов.

Чому валюта знову дорожчає?

Українські банки брали депозити в населення під високі відсотки — 21-25%. При цьому не кредитували реальний сектор економіки, купівлю товарів та послуг, іпотеку. Під кінець року мають сплачувати відсотки. Тому на сьогодні працюють на те, щоб долар зріс, вони могли продати його дорожче і повернути людям відсотки.

До якої межі можуть опустити гривню?

Будуть знецінювати гривню на 25-26%, щоб повернути відсотки за депозитами. А далі може бути ланцюгова реакція. Знецінюючи національну валюту, знецінюють працю людей. Це може призвести до гіперінфляції і курсу навіть по 30-35, якщо не втрутиться Національний банк.

Що має зробити регулятор?

Нацбанк мав змусити банки вкладати гроші в реальний сектор економіки, а не в спекуляційні проекти. Регулятор має слідкувати, куди банки дають свої гроші. Чи це реальні проекти, спрямовані на розвиток господарства України, чи купівля долара, щоб потім перепродати його на 30% дорожче.

Бізнес фактично не має зараз доступу до кредитування. Банки беруть депозити і одразу купують на них валюту, щоб потім продати дорожче.

Чи потрібно зараз послаблювати валютні обмеження Нацбанку?

Їх було доцільно послаблювати влітку та восени, коли ми продавали свої товари за кордон. А сьогодні ми більше закуповуємо товарів, то ж обмеження знімати не треба, особливо в умовах невідновленої довіри до гривні і банківської системи.

Як підвищити цю довіру?

Потрібно зняти оподаткування з депозитів, або хоча б регулювати його відносно інфляції. Нам кажуть, що депозити приносять прибуток. Але якщо в країні інфляція 50%, а депозит дає вам 22%, то ви маєте збиток, а не прибуток. Хто за таких умов триматиме кошти в банку в гривні? Люди забирають депозити, купують на них валюту і тиснуть на курс.

Які економічні фактори зараз ще впливають на курс?

На сьогодні країна виробляє достатньо товарів і послуг, має позитивне торгове сальдо, чималі золотовалютні запаси. Цього достатньо, щоб гривня була в районі 23-24 за долар. З огляду на обсяг наявних золотовалютних резервів Нацбанку курс не має перевищувати 25,5 гривні за долар.

З іншого боку, Місія МВФ поїхала з України без відповіді, коли буде наступний транш. Золотовалютний резерв не має поповнення. Це впливає на курс долара і психологічно, і реально, але не так сильно, як спекуляції банків.