Остання субота листопада - особливий день для української нації. Мільйони живих молитовно поминають жертв геноциду.

Сьогодні, як і щороку лучани, зібравшись на Театральному майдані міста, вирушили скорботною ходою до пам’ятника жертвам політичних репресій на Замковій площі, - повідомляє «Волинська правда».

На Замковій площі відбулися панахида і віче-реквієм в пам’ять жертв голодоморів.

Свічки і пшеничні колоски як пам’ять про загиблих, принесені містянами, утворили хрест, який освятив митрополит Луцький та Волинський Михаїл. На майдані лунали поминальні дзвони, підносилася молитва любові і співчуття до тих, хто відійшов у вічність. 

Ще живі люди, які пам’ятають голодомор і можуть розповісти про нього. Ще зберігається шанс засвоїти урок історії не за підручниками, а через безпосередній контакт із живими свідками. «І треба вчити молодь правильної історії, - вважає учасниця скорботної ходи, лучанка Ірина Пугач. - На душі дуже важко, адже ціле покоління знищено. Але можливо саме такі важкі історичні моменти вчать нас згуртованості, цінувати Україну. І особливо нині, коли наша країна знову переживає нелегкі часи».

Вшанувати пам’ять невинних жертв – це той мінімум, який ми, сучасні українці, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, швидше, задля наших дітей, які повинні завжди пам’ятати про ті страшні часи й робити все, щоб подібне ніколи не повторилося. На Майдані сьогодні багато молодих людей.

Тисячі свічок загорілися сьогодні у домівках лучан.