В Одесі розпочали випробування нової системи обліку запасів Збройних сил України. Це новітні стандарти, за якими вже давно працюють країни-члени НАТО, йдеться в сюжеті ТСН.

Система дає змогу цілком відмовитись од паперового документообігу, прискорити забезпечення вояків усіма необхідними речами та продуктами, а головне – прибирає корупцію та розкрадання в службі тилового забезпечення армії. Проект тестував особисто міністр оборони Степан Полторак. Йому сподобалось те, як в ідеалі має працювати тилове забезпечення. Але рік на впровадження проекту керівник Міноборони вважає задовгим терміном. На думку посадовця, систему потрібно запускати вже зараз. Тим більше, що на військових складах уся амуніція є.

«Наявність теплих речей на складах не означає, що солдату тепло в окопі, а, напевно, навпаки. І якщо в минулому році на це можна було б дивитись, тому що не було підготовки до зими, в цьому році ми повністю готові, але бувають випадки, що несвоєчасно доходить солдатам», - пояснив він. Як пояснив військовослужбовець 79-ї бригади ЗСУ Антон Бойченко, кожен боєць матиме індивідуальну картку з особистим пін-кодом. За нею й відбуватиметься видача необхідних речей. Це має полегшити логістику, бо в центрах матимуть актуальну інформацію про потреби військових і формуватимуть необхідні вантажі на підрозділи. Міністр додав, що окрім фінансування таких проектів у бюджет заклали також підвищення зарплат військовим. Воно має відбутися вже у січні.

«Оце значне збільшення зарплатні – воно буде достатнім для того, щоби більшість людей в армію пішли добровільно. Щоб ми кількість добровольців і кількість контрактників значно збільшили. Якщо нам це вдасться, то необхідності наступних хвиль мобілізації, якщо буде така обстановка, просто не буде», - пояснив Полторак.