Хвороба з назвою СНІД прогресує щороку та забирає життя мільйонів людей в усіх країнах світу. Для СНІДу не існує перешкод, він однаково вражає чоловіків, жінок і дітей. Чи є якась позитивна динаміка боротьби з цією хворобою, дізнавалася Волинська правда у медиків напередодні Всесвітнього Дня боротьби зі Снідом.

36 мільйонів людей нашої планети померло від СНІДу. Це вражаюча цифра. Уже 27 років медики фіксують епідемію ВІЛ/СНІДу на планеті. ВІЛ - захворювання, що ослабляє імунітет людини. Головними чинниками поширення є вживання ін`єкційних наркотиків, незахищені статеві стосунки та передача хвороби від інфікованої матері до дитини.

Україна теж має надзвичайно гостру епідеміологічну ситуацію з цією захворюваністю. З моменту реєстрації першого випадку ВІЛ-інфекції (1987 рік) і за 6 місяців нинішнього року зареєстровано понад 271 тисяч ВІЛ-інфікованих і майже 80 тисяч осіб із захворюванням СНІДом. Незважаюче на певне зниження інтенсивності епідомогічного процесу зросли ризики щодо поширення цієї хвороби в умовах існуючої гуманітарної кризи та бойових дій на сході України.

Медична статистика свідчить, що на Волині виявлено 4 з половиною тисяч осіб віл-інфікованих. Це перше місце серед західних регіонів. Традиційно на Волині за станом захворюваності на ВІЛ/СНІД лідирує Нововолинськ, Луцьк та Володимир-Волинський. Однак, як свідчить статистика, збільшилися показники у Ківерцівському, Ковельському районах. Про тривожні цифри і сумні тенденції свідчить і те, що нині Віл-інфекція поширюється на благополучні верстви населення. Наприклад, від ВІЛ-позитивної матері до дитини. Таких випадків на Україні зафіксовано з 1996 року – 566.

«Щодо нашого краю,то нині на обліку перебуває 41 дитина з вірусом імунодефіциту", -розповідає головний лікар обласного Центру по профілактиці та боротьбі зі Снідом Олена Макаренко. «Основним шляхом передачі Віл зараз є статевий – 64% Це дає нам зрозуміти - що Віл поряд», - зазначає медик.

Ще одна тривожна для медиків цифра – у 10 разів збільшилася смертність українців від поєднання інфекцій СНІД-туберкульоз. Найчастіше ж хворі на СНІД вмирають від туберкульозу. Генеральний директор обласного територіального медичного протитуберкульозного об`єднання Юрій Валецький каже: «Туберкульоз є однією з найчастіших причин смерті хворих на СНІД, він уражує не легені, як зазвичай , а інші органи. Таких хворих у нас зафіксовано 32 особи».
Сьогодні лікування віл – інфікованих, нажаль, не може привести до одужання, проте, як запевняють лікарі, воно може повернути до нормального ритму життя, оскільки лікування попереджує розмноження вірусу та розвиток хвороби.

За рахунок державного бюджету з 2007 року у Волинській області впроваджена антиретровірусна терапії для лікування хворих на ВІЛ/СНІД. Ця терапія суттєво знижує захворюваность та смертность, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, відновлює функцію імунної системи, попереджує розвиток СНІД та передачу ВІЛ.