В квітні минулого року водій маршрутного таксі на перехресті вулиць Дубнівська та Карпенка-Карого зіткнувся з вантажівкою. Внаслідок аварії постраждало п'ятеро пасажирів автобуса. Згодом Луцький міськрайонний суд виправдав водія маршрутки, втім потерпілі та прокурор уже вдруге оскаржують вирок в апеляційному порядку.

Спочатку, винуватцем аварії вважався водій автобуса. Йому вручили обвинувальний акт та повідомили про підозру у вчиненні ним злочину, передбаченого ч.2, ст.286 КК України - порушення правил безпеки дорожнього руху під час керування транспортним засобом, що спричинило потерпілому тяжкі тілесні ушкодження.

У лютому цього року, під час судового засідання в Луцькому міськрайонному суді з'ясувалося, що водій вантажівки їхав через перехрестя у напрямку вулиці Карпенка-Карого. На дорозі інших автівок не було, окрім маршрутки, яка рухалася вулицею Дубнівська. Відстань до автобусу сягала 100 метрів, тож далекобійник вирішив, що встигне проїхати перехрестя. Швидкість його на той момент сягала 5-7 км/год. Проте цього йому зробити не вдалося, оскільки автобус в’їхав йому в задню частину причепа.

У суді водій маршрутки Гаврилюк зазначив, що рухався зі швидкістю десь 40 км на годину, побачив вантажний автомобіль і почав йому сигналити, а згодом і потрохи натискати на гальма. Однак уникнути зіткнення не зміг. Свою вину водій не визнає, і вважає, що винуватцем ДТП є далекобійник, який не пропустив автобус.

Натомість, свідки у своїх показах плутаються. Очевидно, що вони не приділяли особливої уваги ситуації на дорозі, тому й побачили вантажівку не одночасно, від чого їхні слова різняться.

Тоді ж суд виправдав маршрутника. Підставою для цього стала недоведеність його винуватості у вчиненні злочину.

Проте таким вироком обурилися і водій вантажівки, і потерпілі, і прокурор, що були присутні на засіданні. Усі вони заявляють, що рішення суду незаконне.

Варто також зауважити, що під час розгляду справи, було призначено автотехнічну експертизу. Згідно дослідження, експерт зробив висновки, що, знаходившись за 80-100 метрів від вантажівки, водій автобуса міг і повинен був зменшити швидкість, проте він цього не зробив. За висновками експертизи, саме дії маршрутника стали причиною виникнення ДТП.

Натомість суд, враховуючи експертизу, потрактував висновки по-іншому. Мовляв, саме вантажівка стала причиною аварії, відтак — виправдав водія автобуса.

Проте прокурор та потерпілі оскаржили вирок суду в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі прокурор просив призначити водію маршрутки 5 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки.

Крім того, змінити обвинуваченому запобіжний захід та взяти його під варту.

В квітні цього року Апеляційний суд Волинської області задовольнив апеляцію прокурора частково та засудив водія автобуса до 5 років позбавлення волі проте з іспитовим строком на 2 роки.

Однак потерпілі не погодилися і з таким рішенням суду.

Відтак, нині в Апеляційному суді знову буде слухатись апеляційна скарга прокурора та потерпілих.

На сьогоднішнє судове засідання не з'явився ні обвинувачений, ні його захисник, а тому колегія суддів ухвалила, аби не порушувати право обвинуваченого на захист - розгляд справи слід відкласти.