Облуплені стіни в тріщинах, забита фанерою та дошками частина вікон, розвалені східці, дірявий дах, знищена підлога, поросла бур’янами та самосіянцями дерев дворова територія – це все про наш Ковельський РАЦС. Знаходиться він за адресою Степана Бандери, 18. А на мапі Генерального плану міста споруда за цією адресою ще й значиться як пам’ятка архітектури місцевого значення (особняк, 1920 року) - пише Про Ковель.

Об’єкт культурної спадщини міста вже давно потребує посиленої уваги чиновників, однак у них все чомусь до цієї споруди руки не доходять. За словами начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану по місту Ковелю реєстраційної служби Ковельського міськрайонного управління юстиції Марії Бойчук, колектив закладу неодноразово звертався до керівництва міста, як в письмовій, так і в усній формі з проханням провести ремонт приміщення, адже тут, з-поміж восьми основних видів послуг, молодята ще й реєструють свої шлюби, а посеред обшарпаних сірих стін урочисто це зробити просто неможливо. Марія Сергіївна каже, що О. Кіндер протягом перших років своєї попередньої каденції на посаді мера міста навідувався сюди: оглядав споруду, погоджувався з тим, що її необхідно терміново ремонтувати, однак відтоді нічого не змінилося. Завідуюча РАЦСом пригадує, що Олег Олексійович якось приходив сюди ще й в статусі одного з батьків весільної пари. Наречених розписали в кабінеті головного спеціаліста установи, хоча ще рік тому такі урочисті події відбувалися лише в спеціальному залі будови. Наразі він зачинений, бо перебуває в непридатному для урочистостей стані: стіни тут облущені, підлога вкрай зношена, застарілі меблі. Марія Бойчук стверджує, що ніде на Волині їй не доводилося бачити щось подібне. Скрізь РАЦСи мають солідний, привабливий, сучасний вигляд, тобто відповідають всім вимогам державної установи, чого не скажеш про Ковельський РАЦС.

Журналісти зазначають, що більша частина цього двоповерхового приміщення перебуває на балансі міста, а саме РЖКП №1, а інша її частина – відділу освіти Ковельської райдержадміністрації (вона є власністю територіальних громад сіл і селищ Ковельського району). У свій час цю споруду – пам’ятку архітектури місцевого значення – міська і районна влади розділили через суд. Нещодавно голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак зустрічався з Олегом Кіндером щодо подальшої долі споруди. За слова В. Козака, тоді остаточної домовленості не вдалося досягнути, але районна влада, щоб врятували пам’ятку від суцільної її руйнації, рішуче налаштована це питання вирішити.

Начальниця міського РАЦСу Марія Бойчук бідкається, що комунальна служба (РЖКП №1) не виконує взяті на себе зобов’язання: «Жек не прибирає біля будинку, не вивозить опале листя, яке ми самі і згрібаємо. А що вже робиться за будинком, то страшно кому й показати. Сюди комунальники навіть носа не показують». Реальний стан території навколо місцевого РАЦСу ви можете бачити на світлинах, з яких напрошується невтішний висновок: «Цієї території вже давно не торкалася рука господаря». А нещодавно працівники установи мали неприємну нагоду познайомитися ще й з тими, хто може мешкати ось в таких заростях – вужами. Представник класу плазунів якимось чином заповз до обшарпаного приміщення РАЦСу, де нажахав усіх присутніх.


Скільки ще може простояти будинок у такому стані, не береться прогнозувати ніхто. Але те, що він невідкладно потребує капітального ремонту – видно неозброєним оком. Особняк, якому майже сто років, стіни якого «пам’ятають» багато що, який встояв у роки Другої світової війни, тепер попросту може розвалитися через байдуже ставлення посадовців, їхню зневагу до історії рідного краю.