В Україні стартувала Національна програма вивчення та популяризації іноземних мов «Україна Speaking». Ініціатори проекту хочуть спонукати українців до вивчення різних мов, хоча пріоритет, все-таки, надається англійській - пише ВОДТРК.

«Візьмуся за англійську пізніше – одразу після звільнення за скороченням», –організатори проекту «Україна Speaking» закликають українців не керуватися такою логікою у житті і вивчати мови уже зараз. Проект спрямований на різні верстви населення. І передбачає знищення бар’єру між Україною та Заходом у сферах економіки, бізнесу, культури.

Ініціатори програми сподіваються, що вже до 2020 року 75% випускників шкіл розмовлятимуть двома іноземними мовами і не менше 20% українців вільно володітимуть англійською (до слова, зараз таких лише 7%). Крім того, усі держслужбовці категорії А, а це вищий корпус державної служби, будуть зобов’язані розмовляти однією з офіційних європейських мов. Уже зараз на керівні посади в Адміністрації Президента приймають лише фахівців зі знанням англійської мови. Згодом ця норма пошириться і на держслужбовців інших рангів.

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця володіє англійською мовою, однак найпершим завданням вважає вивчення рідної: «Моє бачення, що спочатку чиновникам треба дати нормальну зарплату для існування. Потім навчити їх української мови… Сьогодні в Кабмін підбирають тих, хто знає українську мову чи англійську? Англійську! Вони української мови не знають! Це моє категоричне бачення – ми повинні вчити людей знанню української мови. А все інше – це культура виховання. Хоче – хай вчить».

Знання мов дає можливість кожному з нас черпати інформацію із першоджерел, спілкуватися з людьми з інших країн та розвиватися професійно. Тому усі проекти й ініціативи програми «Україна Speaking» – це ще одна можливість зробити кроки для саморозвитку і самореалізації.