У 2016 році для вступу до вищих навчальних закладів абітурієнти мають подати сертифікати ЗНО лише 2016 року.

Реєстрація на участь у цьогорічному зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО) розпочнеться 1 лютого і триватиме до 4 березня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час брифінгу повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

«Динаміка підготовки до ЗНО є позитивною. Календарні графіки дотримуються», - повідомив він.

У 2016 році для вступу до вищих навчальних закладів абітурієнти мають подати сертифікати ЗНО лише 2016 року. Кожен учасник ЗНО має право скласти тести не більше як із 4 навчальних предметів. Загалом, тестування буде проводитись з 12 предметів. Основну сесію ЗНО буде проведено з 5 травня до 17 червня, додаткову - з 14 червня до 4 липня.

Карандій також зазначив, що схема реєстрації на участь у ЗНО, яка використовувалась у попередні роки, виправдала себе і буде застосовуватись і цього року.

Перше загальноукраїнське ЗНО провели в 2007 році. Для випускників шкіл попередніх років воно було не обов'язковим і вони мали право складати іспити під час вступу у вищі навчальні заклади, - інформує ТСН.

Якщо раніше можна було подати до вишів сертифікатів ЗНО попередніх років, то з 2015-го – лише свіжі, лише за той рік. Така ж норма діє і цього року – подавати можна буде лише сертифікати за 2016-й.

Результати ЗНО є одночасно результатами державної підсумкової атестації в школах, а також прохідними балами до вишів. Зарахування до них відбувається за рейтинговою системою, що оприлюднюють онлайн.

Участь у ЗНО є безкоштовною та не обмежує вік учасників. Головна умова для участі – наявність повної середньої освіти.

Основна сесія із ЗНО в 2016 році відбудеться за таким графіком: 5 травня - українська мова і література; 11 травня – математика; 13 травня - історія України; 3 червня - російська мова; 6 червня - іспанська мова; 7 червня - англійська мова; 8 червня - німецька мова; 9 червня - французька мова; 10 червня – біологія; 13 червня – фізика; 15 червня – географія; 17 червня – хімія.

Додаткова сесія відбудеться з 14 червня до 4 липня.

ВНЗ розпочнуть прийом документів (особисто та онлайн) від абітурієнтів із 11 липня і триватиме процес два з половиною тижні – до 27 липня. Варто звернути увагу, що завершення прийому заяв та документів від абітурієнтів, які проходять співбесіди, екзамени, творчі конкурси, відбудеться раніше – 20 липня, їхнє проведення – 21-27 липня.

Перша хвиля оголошення рекомендацій на місця державного замовлення відбудеться 1 серпня.

Цього року ВНЗ востаннє проводитимуть набори на освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста та спеціаліста – це передбачено реформою вищої освіти в Україні.

Крім того, набір студентів до ВНЗ на всі ступені та освітньо-кваліфікаційні рівні у 2016 році буде здійснюватись за новим єдиним переліком галузей та спеціальностей, який затвердив Кабмін навесні 2015-го.