Міський голова Ковеля Олег Кіндер ініціював зустріч представників Асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу «Підприємці Ковеля» з міською владою. Олег Кіндер, його перший заступник Михайло Гетьман, консультант міського голови Юрій Конащук поспілкувалися з директором Ковельського госпрозрахункового ринку Петром Сорокою, головою Асоціації Світланою Майданець та іншими підприємцями – членами Асоціації, - повідомили у Ковельському міськвиконкомі.

Метою зустрічі стало питання щодо врегулювання ситуації, яка виникла наприкінці минулого року під час формування нового складу виконавчого комітету. Мова йде про те, що ініціативна група у складі кількох місцевих активістів, депутатів міської ради організували проведення громадських слухань, віче біля Будинку рад та участь місцевих підприємців у роботі сесії міської ради, повідомивши запрошеним недостовірну інформацію про те, що міська влада нібито планує підвищити податки, продати земельну ділянку, яка перебуває в оренді ринку, а сам ринок перенести на вулицю Ватутіна. Підприємці, які взяли участь у згаданих вище зібраннях, вимагали у влади «не забирати у них хліба» та включити до складу виконкому своїх представників.

Міський голова зауважив, що функціонування Привокзального ринку ніяким чином не пов’язане із формуванням нового складу виконкому - представницького органу місцевого самоврядування. Олег Кіндер нагадав, що на одному із засідань бюджетної комісії депутат міської ради Ігор Пініс повідомив, що разом з ініціативною групою працює над тим, аби створити у Ковелі комунальний ринок. Це збільшить надходження до міського бюджету на два з половиню мільйона гривень від сплати податків підприємцями. Для цього вони планують розірвати укладені з Облспоживспілкою договори оренди землі під ковельськими ринками.

Міський голова Олег Кіндер переконаний, що такі заяви є популістськими та вводять в оману місцевих підприємців. А ті, хто їх поширює, зумисне створюють соціальну напругу в місті, відстоюючи власні інтереси та політичні амбіції: «На разі проблем з організацією роботи Ковельського госпрозрахункового ринку як суб’єктом господарювання немає. При цьому не слід забувати, що Ковельський госпрозрахунковий ринок орендує земельні ділянки за шестикратною ставкою земельного податку, і ставлячи питання про розірвання договорів оренди в односторонньому порядку, ми маємо свідомо відмовитись від значної суми гарантованих надходжень. Крім того, розірвання договорів має відбуватись в судовому порядку. Скільки часу займе судова тяганина? 2-3 роки. Які гарантії позитивного для міста рішення суду? Ніякі. Тому, на мою думку, в таких випадках рішення необхідно приймати зважено, комплексно, прораховуючи наперед не тільки вигоди, а й ризики та втрати.

Ідея створення комунального ринку не нова, такий шлях розвитку ковельських ринків розглядався 3-4 роки тому. Зупинились лише через одну причину – ніхто не може гарантувати, що внаслідок такої реорганізації не постраждають підприємці. Виявилось, що для того, аби дотриматись усіх будівельних, санітарно-захисних та протипожежних норм, необхідно буде демонтувати до 40-50 відсотків існуючих контейнерів. А тепер задаємо собі питання, чи враховують подібні ризики ініціатори переформатування ринків і чи справді це піде на користь підприємцям? Висновки, як на мене, невтішні – вони або не розібрались у суті проблеми та шляхах її вирішення, або займаються відвертим популізмом та політичними провокаціями».

Як зауважив директор ринку Петро Сорока, частина підприємців висловлює своє невдоволення зростанням плати за торгові місця. Адміністрація госпрозрахункового ринку обґрунтовує це підвищення індексацією грошової оцінки землі, яка згідно вимог податкового законодавства розраховується на основі індексу споживчих цін, який за 2014 рік становить 1,249. Процес укладання відповідних угод з підприємцями триває, проте наразі жодної заяви від підприємців щодо розірвання діючих угод не надходило.

Аби врегулювати питання, учасники зустрічі вирішили ініціювати засідання «круглого» столу, на якому почути думку підприємців з обох ринків, з’ясувати причини, що спонукають їх до дестабілізації ситуації в місті, висловити позицію міської влади щодо подальшого бачення роботи міських ринків.