На апаратній нараді в голови РДА директор Рожищенського районного центру зайнятості Лариса Вишневська прозвітувала про ситуацію з працевлаштуванням у районі внутрішньо переміщених осіб, - пише Район.Рожище.

Так, у 2015 році до районного центру зайнятості за послугами звернулося 18 внутрішньо переміщених осіб, з них за сприяння служби зайнятості 8 працевлаштовано, в тому числі шляхом виплати одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності, 3 проходили професійну підготовку та 2 брали участь у тимчасових роботах. Усі внутрішньо переміщені особи отримали профорієнтаційні та профконсультаційні послуги.

Показник працевлаштування по району становить 44%, він вищий від середньообласного.
На сьогодні в районному центрі зайнятості зареєстровано всього 2 безробітних громадяни з числа внутрішньо переміщених.

Як зауважила Лариса Павлівна, переселенці не хочуть ставати на облік з двох причин: по-перше, бояться мобілізації і що їх знову відправлять туди, звідки вони переїхали, по-друге, їх не влаштовує середньостатистична зарплата по району, розмір якої становить лише 1,5 тис. грн.

Адже, як зауважив на нараді начальник Управління соціального захисту населення РДА Ярослав Фандич, загальна сума адресної щомісячної допомоги на сім’ю може сягати 2 400 гривень. І для цього не потрібно працювати.

Втім, працевлаштовувати переселенців вигідно. Як зазначила директор РЦЗ, роботодавці, які укладають трудові договори з громадянами-переселенцями, отримують державні дотації – 50% зарплати робітника працедавцю відшкодовується. Термін відшкодування не перевищує 1,5 місяця з моменту нарахування зарплатні.