У газовиків Волині з’явився новий прилад відеодіагностики труб для виявлення пошкоджень газопроводів та несанкціонованих підключень до газової мережі. Головним завдання ПАТ «Волиньгаз» є забезпечення безаварійної та безперебійної експлуатації газових мереж і споруд на них. Тому газовики щоденно контролюють стан газопроводів, усувають виявлені витоки газу та пошкодження - про це йдеться на сайті відомства.

Тепер робота у цьому напрямку буде ще якіснішою, адже з`явився новий прилад видеодіагностики, який дозволяє здійснювати детальне інспектування необхідної частини газопроводу, при чому сам прилад знаходиться безпосередньо в трубі. Це дозволяє швидко виявити пошкодження та точне місце його знаходження. Крім того, пристрій здатен відшукати несанкціоновану «врізку», з якої здійснюється крадіжка блакитного палива.

Відеоінспекція труб здійснюється приладом із вмонтованою компактною відеокамерою, яка проходить по трубі і передає якісне зображення на монітор, одночасно роблячи запис відео. Запустивши зонд у середину, фахівці газового господарства мають змогу у найшвидші терміни відшукати проблемну ділянку та визначити які роботи та матеріали необхідні для проведення ремонтних робіт.

Найчастіше незаконні підключення до газопроводу здійснюються фізичними особами, яким припинили постачання газу за несплату, або ж охочі підключити будинок чи господарську будівлю без погодження проекту. «Виявити таке втручання досить непросто. У більшості випадків це відбувається лише після того, як така несанкціонована врізка призводить до витоку газу та аварійних ситуацій. А така професійна відеодіагностика дозволяє не лише виявити «врізку», а й показати до сантиметра точне місце її знаходження, тим самим зменшивши і зайві роботи газовиків», - сказав перший заступник голови правління-головний інженер «Волиньгазу» Сергій Галянт.

Варто зазначити, що окрім саме крадіжки газу, «горе споживачі» наражають на небезпеку себе і оточуючих людей, адже проводять роботи на власний страх і ризик, не дбаючи про безпеку. Усі самовільні врізки у мережу, які виявлялись газовиками, були здійснені з грубим порушенням Правил безпеки систем газопостачання України.