Нещодавно в залі засідань райдержадміністрації відбулась нарада-семінар з питань створення на території району екотехнопарку «Лісова казка». Участь у заході взяли голова районної ради Андрій Броїло, голова районної державної адміністрації Віктор Козак, голови депутатських фракцій районної ради, окремі голови сільських рад, начальники управлінь, відділів райдержадміністрації, окремі керівники установ та організацій району, ‒ пише Kowel.com.ua.

Інформував з цього питання віце-президент громадської організації «Інститут Європейської Інтеграції» В'ячеслав Кузнецов. Він ознайомив присутніх із завданням та метою проекту, стратегічними пріоритетними напрямками інноваційної діяльності екотехнопарків, інвестиційною привабливістю проекту, статусом організації роботодавців екотехнопарку «Лісова казка».

Також громадський діяч повідомив, що економічною основою створення і функціонування екотехнопарку буде рибальство, виробництво органо-мінеральних добрив, місцевого палива, питної води, фармацевтичних препаратів, надання лікувально-рекреаційних та туристичних послуг.

В ході наради стало відомо, що інвестиційний проект екотехнопарк «Лісова казка» буде реалізовуватись на базі озер Уховецької, Кричевичівської та Скулинської сільських рад, а саме: «Ухо», «Забілля», «Нечимне», «Сомин». Проектом передбачається екологічно-господарське зонування територій, що прилягають до водойм, з виділенням наступних основних ділянок:

а) заповідна – для використання в природоохоронних і наукових цілях, для забезпечення збереження та відновлення природних сукупностей, які мають особливу цінність, рідкісних і зникаючих видів рослин або тварин, інших об'єктів живої і неживої природи;

– охорони історико-культурних об'єктів – для збереження і відновлення об'єктів історико-культурної спадщини, які можуть бути використані в наукових і просвітницьких цілях;

– учбово-екскурсійні зони, призначені для використання в цілях екологічної освіти і виховання населення;

б) господарська – для складування озерних покладів, їх сепарації та переробки;

в) рибницько-рибальська – для організації садкового рибництва та культурного рибальства;

г) рекреаційна – для влаштування закладів відпочинку та оздоровлення населення.

В обговоренні цього питання взяли участь Уховецький сільський голова Володимир Демидюк, Скулинський сільський голова Роман Осійчук та Білинський сільський голова Ольга Лисюк. Сільські голови порушили різнопланові питання, що стосувались реалізації проекту та безпосереднього інвестування.

Як повідомив В'ячеслав Кузнецов, фінансування буде здійснюватись за рахунок венчурних фондів Європейського Союзу.

Свої зауваження та пропозиції висловили завідувач з навчально-виробничої практики Ковельського промислово-економічного коледжу ЛНТУ Степан Бабарика та начальник Ковельського міжрайонного управління водного господарства Микола Авдіюк.