Експерти паливного ринку звинувачують у всьому падіння гривні, АМКУ розслідує «змову трейдерів». Символічне зниження в лютому на 20-50 коп/л ціни на бензин знову може обернутися подорожчанням, прогнозують експерти паливного ринку. Причина тому – подальше ослаблення курсу гривні, адже, нагадаємо, 85% бензину і дизпалива у нас привізні - пише Сегодня.

«Частка вартості нафти в ціні палива зараз зменшується, а на перше місце в ціноутворенні виходять податки і валютний курс, який на початку лютого знову виріс. Відповідно, якщо ж курс продовжить рости і далі, ціни підуть слідом за ним, – роз'яснив нам директор «А-95» Сергій Куюн. – На жаль, але за всіма розрахунками, у тому числі і за методикою Міненерговугілля, виходить, що до середини лютого бензин може додати до 1 грн/л, а дизпаливо – 60 коп/л (зараз літр бензину А-95 коштує в середньому 19,12 грн)».

До слова, ще 10 років тому ціна на бензин в Україні не залежала так від долара, адже імпорту було не більше третини від загального обсягу і курс був 5 грн/дол. З чого складається вартість літра палива в країні і як вона в останні п'ять років змінювалася залежно від ціни нафти, податків і курсу долара – див. інфографіку.

 

Як видно з пропозицій оптовиків, подорожчання почалося з 29 січня: А-92 додав 450 грн/т, досягнувши середньої ціни в 19 600 грн/т. А-95 подорожчав на 250 грн/т – до 20 500 грн/т, дизпаливо – на 600 грн/т – до 14 200 грн/т.

«Зростання курсу долара на міжбанку до 25,65 грн/дол, а також поступове зростання котирувань нафтопродуктів в європейських портах на $ 10-15 за тонну, змусили учасників ринку перерахувати ціни, – роз'яснив нам президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук. – При цьому кількість пропозицій на бензиновому ринку різко знизилася, багато хто взяв паузу, чекаючи, що буде далі з курсом гривні».

Косянчук обіцяє, що трейдери постараються утримувати ціни до останнього, так як не хочуть втрачати клієнтів. Але багато чого, за його словами, залежить від політики Нацбанку – якщо гривня і далі буде слабшати, то бензин знову може почати дорожчати. За підрахунками Косянчука, падіння гривні на 10 коп. підвищує ціну літра бензину до 7 коп.

ЗАВЕЛИ СПРАВУ. 1 лютого Антимонопольний комітет почав розслідування за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на роздрібному ринку нафтопродуктів, повідомила його прес-служба.

«Стрімке здешевлення нафти в 2015-му і на початку 2016 знизило вартість палива на євроринках. Але цінова політика вітчизняних операторів не повною мірою їм відповідає. «Зараз комітет збирає та аналізує докази у справі», – уточнюють у прес-службі. Результати очікуються через 2-3 місяці. Якщо трейдерів визнають винними у завищенні цін, їм загрожують багатомільйонні штрафи, але ціни знизити їх не зобов'яжуть.