У домівки волинян подають чи не найгірше в Україні паливо: лічильник крутиться – тепла нема, - пише Волинська газета.

Мабуть, не один волинянин помічав: ставиш чайник на газ, а він півгодини закипає. Або вмикаєш газовий котел – а у домівці все одно холодно. «Так само, як бензин на заправках, так само й газ наші постачальники розводять. А ціну деруть – як за якісний товар», – стверджують волиняни у своїх коментарях щодо проблеми.

Як повідомлялося, у грудні волинянам постачали газ, який за якістю входить у трійку найгірших в Україні.

Так, на Волині один кубометр газу виділяє 8092 кілокалорії тепла з можливих 8800. Схожа ситуація у Херсонській та Чернівецькій областях. А найкращий «товар» дістається жителям Луганщини та Дніпропетровщини.

Що ж робити? Тим паче, при нинішніх «драконівських» розцінках на блакитне паливо.

Як зазначає видання, необхідно перевірити якість газу і, якщо вона дійсно не відповідає нормам, – отримати компенсацію.

Незалежний енергетичний експерт Марія Яковлєва в прямому ефірі «Обозревателя» розповіла:

– Потрібно викликати представників компанії транспортера, сьогодні у нас це облгази. Але тут вже існує питання: чи будуть вони чесно перевіряти показники газу? Це говорить про те, що в системі потрібна незалежна компанія, яка може це перевірити. І така компанія є – Державна метрологічна служба.

Марія Яковлєва підкреслила, що ця послуга доступна як юридичним, так і фізичним особам, але – не дешева. Така перевірка коштує в межах 10,5 тис. грн.

«Це непідйомна сума для однієї сім’ї, але якщо це багатоповерхівка і проблема у всіх одна й та ж, тоді можна зібрати у своєму домі збори та прийняти рішення про те, як ця сума буде платитися. Наприклад, розділити її порівну. Після перевірки можна виставити претензії до компанії, що транспортує газ, відповідно до законодавства», – сказала вона.

Яковлєва зазначила: коли ж компанія-транспортер не захоче задовольнити подібні претензії і самостійно піти на перерахунок рахунків за газ, тоді можна шукати справедливість у суді. Якщо позов задовольнять, то можна частково компенсувати гроші, витрачені на газ поганої якості.