Постпред Володимир Єльченко поділився своїми враженнями про результати роботи. Перший місяць у складі Ради Безпеки ООН провела Україна, і це, за словами нового постпреда Володимира Єльченка, був вельми насичений місяць. Що зміниться і що може змінити Україна на міжнародній арені, йдеться в сюжеті ТСН.

Перший місяць гри на великому полі, багато вражень, перші успіхи і перші гіркі розчарування - постійний представник України в ООН Володимир Єльченко поділився своїми враженнями.

Сімнадцять разів збиралась у січні Рада Безпеки, один раз - у закритому режимі. Обговорювали здебільшого проблеми на Близькому Сході, проблеми у Африці, ядерний демарш Північної Кореї і проблеми захисту цивільних під час збройних конфліктів. Питання України ставилось лише один раз, коли у Радбезі обговорювали заяву Путіна стосовно «необґрунтовано проведених», на думку російського президента, кордонів з Україною. Але головною подією для Києва стало те, що представники ООН у рамках спецмісії нарешті побували на окупованих територіях.

«Вчора і сьогодні місія відвідала окуповану сторону на Сході України, і ми мали нагоду почути голоси з іншої сторони. Для них є небажаною жодна додаткова присутність і що вони не допустять до себе нікого, окрім спостерігачів OБСЄ, але це відбулося і це добре, адже нагляд потрібен по обидві сторони", - каже постперд. Результати візиту будуть відомі вже наприкінці цього тижня, надалі їх планують обговорити у Раді Безпеки. Володимир Єльченко не виключає, що вже цього літа члени Ради Безпеки можуть відвідати зону АТО, аби побачити все на власні очі. Розмову про такий візит вже розпочато.

Раніше повідомлялося, що в Україну прибуде місія ООН із розмінування. Експерти місії дадуть оцінку масштабам загроз, пов'язаних з мінно-вибуховими пристроями.