Питання «благодійних внесків» у лікарнях підіймається часто та й по всіх регіонах України. Проте у Володимир-Волинському ТМО активісти ГО «З’єднання борців «За справедливість» вирішили провести кампанію інформування містян про те, що добровільні благодійні внески не є обов’язковими і свої права потрібно відстоювати - пише видання БУГ.

«Захворів, прийшов до лікарні і мене направили на аналіз крові. Зайшов в кабінет, мене спитали чи проплатив, я відповів «Ні, ніхто нічого не казав». Тоді із кабінету мене направили до благодійної каси – «Йдіть проплатіть». Пішов я до каси, кажу «мені заплатити за аналіз крові». Дали там заявку на благодійний внесок. Я відмовився, мотивуючи тим, що пожертви роблю тоді коли маю бажання, а зараз мені потрібно заплатити за розгорнутий аналіз крові» – розповів Дмитро Білецький.

Даний епізод завершився тим, що пан Білецький звернувся до головного лікаря ТМО Олександра Клачук. Після розмови із головним лікарем Дмитро Білецький все таки сплатив 20-ть гривень, але вже не як благодійний внесок, а в бухгалтерії, де також видали чек на придбання реактивів.

Після цього інциденту, активісти ГО «З’єднання борців «За справедливість» підготували брошуру та написали лист на ім’я головного лікаря, щоб дана інформація була розміщена біля благодійної каси та містяни ознайомлювалися з нею.

 

 

Нагадаємо, що згідно Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», благодійна діяльність – це добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

 

Коли ж журналіст запитала у Олександра Клачука про благодійні внески та попросила прокоментувати чому їх вимагають сплачувати, то головний лікар надав «Звіт про надходження та використання коштів ЧБО «Міськрайонна лікарняна каса» за 2015-й рік». Згідно даної роздруківки на рахунок лікарні надійшло близько 840-тисяч гривень благодійних внесків.

Також, головний лікар на дане запитання відповів коротко: «Ніхто, нікого, ні до чого не примушує, це є благодійність» та наголосив звернути увагу на суму яку отримала лікарня та те, що всі витрати пішли суто на потреби закладу.

У списку витрат «благодійних внесків» є графа на медикаменти та медтовари. Тобто лікарня закупляє певну частину ліків та при потребі і коли пацієнт немає змоги самостійно закупити, повинна надавати, аби пацієнти отримали необхідну допомогу.

Виникає запитання, а чи справді 477-тисяч витрачені на медикаменти, та чи надаються необхідний мінімум пацієнтам безкоштовно? Та на скільки благодійні внески є добровільними, щоб за рік лікарня отримала майже 840 тисяч гривень?