В селищі Ратне, що на Волині нині будується новий дитячий садочок, який розрахований на 200 місць. І здавалося б новина про початок будівництва повинна була б стати гарною звісткою для місцевих мешканців, якби не інформація про дивні маніпуляції з коштами, які виділили з бюджету на зведення приміщення дошкільного закладу.

Ще  у 2007 році на Ратнівщині заговорили про зведення нового дитячого садочка, оскільки постійно у черзі стоїть 300-400 дітей. Довкола цього питання розгоралися гарячі дискусії – одні підтримували цю ідею, а інші ж навпаки виступали проти будівництва. Мовляв садочок зводитимуть у припарковій зоні і дерева, які розташовані там, взагалі знищать. 

Та все ж 2 грудня 2015 року селищний голова Володимир Кулик, начальник відділу освіти райдержадміністрації Валентин Андросюк, радник голови облдержадміністрації Андрій Харлампович спільно зі священика Ратнівського благочиння таки заклали капсулу під будівництво дитячого садка. З того часу й розпочалося зведення «на мільйони», позаяк спорудження нового дошкільного закладу згідно проекту вартувало 9,4 мільйона гривень.

Так, з форми технічного завдання інвестиційної програму і проекту регіонального розвитку вбачається, що на будівництво садка необхідно відшукати кошти в межах 9 400 000 гривень, з яких «левову частку» сплатить державний фонд регіонального розвитку, а 10% від суми - профінансує Ратнівська селищна рада. В результаті, з бюджету вже було виділено майже 8 мільйонів гривень, решту - мали передбачити у бюджеті на 2016 рік.

Втім, як стало відомо кореспондентам видання "Під прицілом" з власних джерел в правоохоронних органах, було встановлено факт подачі безпідставно підписаних документів. Зокрема, за інсайдерською інформацією, генпідрядник ТзОВ "Луцьккомунбуд", який виграв тендер на забудову, вже подав акти виконаних робіт на суму понад 8 000 000 гривень. Це, зокрема, свідчить про те, що будівництво садочка вже повинно бути на завершальному етапі. Однак, нам вдалось зафотографувати на якому наразі етапі процес зведення споруди.  Як виявилось, будівельна компанія не спромоглась ще звести навіть перший поверх дошкільного закладу.

І це в той час, як акти виконаних робіт вже надано на суму 8 000 000 гривень. Зокрема, джерела запевняють, що генпідрядник "на папері" вже встановлює сушарки для рушників та завершує інші оздоблювальні роботи. Відтак за цим фактом вже порушене кримінальне провадження і ведеться слідство.

Ми намагалися отримати офіційні коментарі у ратнівських районних чиновників, аби вони підтвердили чи спростували цю інформацію. Тим не менше, селищний голова Ратна Володимир Кулик одразу відхрестився від усіх питань. Мовляв, замовником будівництва виступає управління освіти райдержадміністрації та порадив звернутися до його начальника Валентина Андросюка. Втім і сам освітянин відмовився будь-що коментувати, оскільки наразі перебуває на лікарняному ліжку. 

Вочевидь, з огляду на те, що провадження за цим фактом вже порушено і триває слідство - чиновники не бажають інформувати громадян про реальний стан справ і оприлюднювати папери, які підтверджують списання такої суми коштів без відповідних на це документів. Однак вже найближчим часом, коли буде проведено ретельну перевірку по будівництву дитсадка, стане відомо причини та обставини, за яких з бюджету було безпідставно списано майже 8 000 000 гривень.