Нові правили нарахування допомоги матерям-одиначкам. Наразі вони нічого не отримують, виплати призупинили на кілька місяців. До кінця березня матусі мають подати до органів соцзабезпечення декларації про доходи і нові заяви. І лише після цього їм перерахують розмір допомоги, - інформує ТСН.

Поки 10-річний Арсен насолоджується вільним часом, його мама Наталя з острахом чекає на випускний. Наталя виховує сина сама. Два роки тому її ще й скоротили на роботі.

«Весь наш сімейний дохід дві пенсії батьків і 400 грн виплати», - розповідає жінка. 

Торік від держави мати-одиначка отримувала 400 гривень на місяць. За січень 16 року - ні копійки, бо змінилися правила нарахування.

Аби отримати виплати на дитину, відтепер потрібно подавати декларацію про доходи. Поновлювати її за новими правилами доведеться щопівроку. У мінсоцполітики впевнені, так допомогу отримають ті, хто її справді потребує.

Зараз прожитковий мінімум на дитину до 6-ти років 1167 гривень, до 18 – 1455, до 23-х – 1378. Однак скільки отримає родина залежить від доходу матері одиначки і формули міністерства. 

До кінця березня в соцзабез треба подати декларацію за півроку. Це і зарплатня, інші соцвиплати та аліменти. Потім вираховують середній щомісячний дохід і ділять на кількість членів родини. Приміром, у родині, де є лише мама-одиначка з дитиною до 6-ти років і середній дохід - тисяча гривень - цей показник становитиме 500 гривень. Різницю між ним і дитячим прожитковим мінімумом і сплачуватиме держава. Тобто - 1167 гривень мінус 500. Тож допомога буде дорівнювати 667 гривень.

«Для сім'ї, яка має більш низький дохід допомога через адресні засади надається в більшому розмірі, тому що вона її більше потребує. Для сім'ї, яка отримує дохід високий така допомога взагалі надаватися не буде», - розповідають у відомстві.

При оформленні заяви в соцзабезі потрібна декларація про доходи, свідоцтво про народження дитини, довідка зі школи. 


Олена прийшла оформлювати допомогу. 385 гривень на сина отримувала 10 років поспіль. Документи будуть передані у відділ призначень, протягом 10 днів вони будуть розглянуті і прийняте рішення щодо призначення.

Але вона вже знає: вже нічого не отримуватиме. Адже підрахувала – з прибутком 3 з половиною тисячі гривень на місяць, доплата їй не передбачена.

«385 гривень - то не велика сума, але без неї буде тяжко обходиться», - каже жінка.

Для таких, хто зовсім не має доходів - виплати становитимуть повний дитячий прожитковий мінімум. Поки мама не почне працювати.