ПАТ «Волиньгаз» запевняє, що постачає населенню якісний газ, який 8% вище норми.

Щомісяця ПАТ «Волиньгаз» отримує фізико-хімічні показники газу, завірені держаною компанією «Укртрансгаз». Ці дані підприємство регулярно публікує на своєму офіційному сайті та у газеті.

Останній отриманий лабораторний аналіз якості газу від 2 лютого 2016 року засвідчив, що теплота згоряння кубічного метра блакитного палива дорівнює 8 тис. 221 кілокалорії, - інформує прес-служба ПАТ «Волиньгаз».

Якісні показники газу контролюються на відповідність ГОСТу 5542-87 «Гази горючі природні для промислового та комунально-побутового призначення». Згідно з ним, найнижча дозволена теплота згоряння – 7 тис. 600 кілокалорій на метр кубічний газу. По Волині цей показник традиційно коливається: від 8 до 8 тис. 200 кілокалорій - плюс-мінус сто кілокалорій. Тобто, є вищим, аніж передбачено нормою.

Газ із магістральних газопроводів (ПАТ «Укртрансгаз») до розподільчих (ПАТ «Волиньгаз») переходить на газорозподільні станції (ГРС). Потім газ прямує до газорозподільних пунктів, де понижується його тиск до рівня, який забезпечує стабільну роботу побутових газових приладів. Далі газовий потік по газопроводах потрапляє у домівки мешканців області.

«Коли газ потрапляє у розподільчу трубу, з ним технічно неможливо здійснювати будь-які маніпуляції тому, що система є герметичною і втручання в її роботу, а тим паче закачування повітря є вибухонебезпечним, це відомо навіть зі шкільного курсу фізики. Також думки що нібито газовики розбавляють природний газ інертним є нісенітницею, в першу чергу навіть тому, що інертні гази надзвичайно дорогі, їх вартість у кілька разів перевищує вартість природного газу», - розповідає заступник голови правління з обліку та балансів ПАТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

Окрім того, споживачі, які сумніваються у якості газу, який надходить до їх осель, можуть замовити проведення додаткового аналізу ФХП газу, в тому числі у незалежній лабораторії . У разі, якщо показники відповідають нормам, оплачувати такий аналіз буде споживач, а якщо не відповідають - постачальник газу.

Як заявляють газовики, лабораторні дані аналізу газу, який відбирають на газорозподільних станціях (ГРС) Волинського лінійного відділу управління магістральних газопроводів, показують, що природний газ, що подається волинянам не лише відповідає нормам ГОСТу, а й перевищує мінімально допустимий показник калорійності.

Показники якості природного газу, який реалізують споживачам Волині можна переглядати на офіційному сайті ПАТ «Волиньгаз» – vl.104.ua у розділі «Якість газу».

До слова, відділ зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Укртрансгаз» раніше повідомляв, що у грудні волинянам постачали газ, який за якістю входить у трійку найгірших в Україні

Так, на Волині один кубометр газу виділяє 8092 кілокалорії тепла з можливих 8800. Схожа ситуація у Херсонській та Чернівецькій областях. А найкращий «товар» дістається жителям Луганщини та Дніпропетровщини.