В обласний бюджет планують закласти кошти на функціонування координаційної групи при УСБУ, яка вестиме роботу на недопущення тероризму в області. Серед запланованих заходів – спеціальні експерименти на комунальних підприємствах, робота з населенням через ЗМІ, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією у четвер.

Представник Управління Служби безпеки України Юрій Жулковський розповів, що на Волині в більшості випадків нехтують безпекою як владці, так і населення.

«Торік координаційна група при УСБУ працювала з метою недопущення терористичних актів на Волині. Ми звертали увагу на різні об’єкти, провели 38 спеціальних експериментів і побачили певні недоліки щодо захисту від загрози. Про це інформували керівників установ та перевіряли, чи недоліки виправлені.

Щодо захисту об’єктів, то найгірший стан у комунальній сфері, в приватних найкраще. З цього приводу ми інформували Луцького і Нововолинського міських голів. Як бачимо, досі на відеокамери не виділяють кошти й навіть немає елементарного - освітлення території. Тут потрібно зобов’язати міських голів провести належну підготовку. Для прикладу, в Луцьку водоканал вкрай вразливий, а це об’єкт соціально важливий. Найкраще ситуація склалася в Ковелі, там на водоканал є камери спостереження, є належне загородження», - доповів Жулковський.

Та додав, пильність волинян щодо підозрілих предметів чи осіб на досить низькому рівні, тому працюватимуть над цим через місцеві ЗМІ.

Заслухавши доповідь, члени профільної комісії вирішили зобов’язати обласні комунальні заклади стратегічного значення встановити на територіях камери відеонагляду та зробити належне освітлення. Також депутати облради звернуться до міських голів, аби й ті не нехтували заходами безпеки щодо терористичної загрози.

Фінансування «Програми протидії тероризму на 2015-2016 роки» передбачає на заходи у цьому році 500 тисяч гривень.

Нагадаємо, 2 лютого в селі Нуйно Камінь-Каширського району невідомі прикріпили бойову гранату на решітці літнього майданчика сільського магазину. Чоловік власниці торгового закладу, який виявив гранату, одразу ж зателефонував у поліцію.

21 січня на одній з вулиць Луцька знайшли предмет, схожий на міну. Її виявив мешканець будинку. Поліція згодом з'ясувала, що міна була муляжем.

Однак не завжди люди звертають увагу на підозрілі предмети, часто проходить мимо.