Вже цього тижня Волинська обласна рада розгляне проект обласного бюджету на 2016 рік, - повідомляє прес-служба Волинського УКРОПу.

З ініціативи голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці за кілька днів до сесії відбулася нарада з головами фракцій усіх політичних сил та головами постійних депутатських комісій.

Участь у ній взяв також голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. В основному розглядали питання, які стосувалися тих проектів рішень різних цільових програм, розробники яких - профільні управління облдержадміністрації.

Нещодавно бюджетна комісія облради обговорила питання щодо виділення коштів на погашення відсотків за кредитом в рамках програми молодіжного кредитування володимир-волинській сім’ї, де виховується сім дітей, в тому числі і трійня. Саме після їх народження, відповідно до закону, сім’я придбала житло на пільгових умовах. Однак, сьогодні, зважаючи на значне поповнення, батьки не мають змоги гасити, ані тіла кредиту, ані відсотки. Присутні вирішили передбачити у бюджеті суму на погашення відсотків по кредиту для цієї сім’ї. Відповідний проект рішення і буде винесений на сесійне засідання.

А от для ще однієї багатодітної сім’ї з Ковеля, де також народилася трійня (а трапилося це ще у 2006 році), вирішили з обласного бюджету ініціювати виділити кошти на придбання житла у розмірі кількасот сотень гривень, як матеріальну допомогу. Проблема у тому, що даній сім’ї і влада Ковеля, і народні депутати, які балотувалися від того округу, помешкання обіцяють вже давно. Та за ці роки нічого не змінилося. Відповідно до програми молодіжного кредитування, кошти на придбання житла на пільгових умовах можна отримати лише до 35 років, а ковельчанам вже 40. Голова фракції УКРОПу Вячеслав Рубльов запропонував вирішити житлове питання багатодітних в цьому випадку шляхом виділення матеріальної допомоги, яка становитиме частину необхідної суми. У свою чергу ковельська влада обіцяє житло для даної сім’ї співфінансувати.

Дискусійним питанням стала реорганізація Ковельської вузлової лікарні. З субвенцій них коштів на її утримання пропонують виділити 1 млн 800 тисяч гривень. Така ж сума повинна бути виділена з міського бюджету Ковеля. Звучали різні думки: і перетворити лікарню на філіал обласної клінічної лікарні, і облаштувати там хоспіс, і передати її повністю на баланс міста.

Голова Волинської обласної Ігор Палиця зазначив, що звичайно ж питання облаштування хоспісу в області важливе, однак, це більше десятка мільйонів гривень. Цих коштів у бюджеті наразі немає.

Ігор Палиця вважає, що найголовнішим питання в даному випадку лишається працевлаштування медиків, які сьогодні працюють у Ковельській вузловій лікарні. Як варіант – їх можна працевлаштувати у дошкільні та середні заклади освіти, обладнавши там медкабінети.

До питання Ковельської вузлової лікарні вирішили повернутися невдовзі, доручивши депутатам ще раз детально розібратися у ситуації по цій медичній установі.