Поки копи працюють по поліцейському статуту, який був прийнятий в 2006-му. Скоро в українських полісменів з'явиться новий кодекс честі – на розгляді у комітету ВР з питань забезпечення правоохоронної діяльності знаходиться законопроект Кабміну про дисциплінарний статут Національної поліції - пише Сегодня.

Цей документ регулює взаємини поліцейських і їх керівників, види заохочень за гарну роботу і дисциплінарні стягнення за проступки, а також порядок застосування цих стягнень та їх оскарження. Як тільки документ пройде розгляд в комітетах – його виставлять на голосування депутатів.

Поки ж копи працюють за старим статутом – ще міліцейському, який був прийнятий в 2006-му. «Новий статут – це ще один обов'язковий документ, без якого Нацполіція не може обійтися, – каже речник МВС Артем Шевченко. – Наші фахівці теж брали участь в його розробці: якісь норми бралися зі старого, а якісь додавалися абсолютно нові».
Наприклад, в новому кодексі з'явилася класифікація грубого дисциплінарного проступку, тобто такого, за який копам загрожує звільнення. Так, втратити роботу поліцейські можуть за 4-годинну відсутність на службі протягом дня, за застосування тортур і їх приховування, за підробку своїх документів, необхідних для служби в поліції, втрату зброї через недбалість, а також за порушення державної таємниці. Також поплатитися роботою полісмен може за те, що не зареєстрував заяву про злочин або не надав допомогу потерпілому, що призвело до смерті потерпілого. Крім того, звільнити можуть поліцейського, який прийшов на роботу нетверезим або під дією наркотиків.

Зате за особливі заслуги нові правоохоронці можуть отримувати різні приємні заохочення. Так тих, хто особливо відзначився, можуть внести на дошку пошани, відзначити грошовою винагородою або цінним подарунком (але не дорожче 689 грн), нагородити відзнакою від МВС або достроково присвоїти спецзвання на ступінь вище. Також нагородити можуть достроковим зняттям дисциплінарних стягнень, таких як зауваження, догана, попередження, зниження в спецзваннях, але тільки після трьох місяців їх дії. При цьому в новому статуті більш детально визначено, за які саме заслуги може бути присвоєно бонус. Туманне формулювання «за мужність, відвагу, героїзм, розумну ініціативу, старанність» змінила «на підставі сукупної оцінки професійних якостей, результатів службової діяльності, ступеня службової активності, ініціативності та стану дотримання службової дисципліни».

У свою чергу, самі поліцейські вважають, що документ якісно не змінить їх роботи. «Ми перш за все керуємося Законом «Про Нацполіцію» і прямими указами міністра МВС. А статут це, скоріше, внутрішній документ, який регулює субординацію і поведінку в колективі. Ми виконуємо його майже на автоматі», – розповіла журналістам інспектор патрульної поліції Львова Ірина Кульчицька.