Хворі пневмонією не повинні витрачати величезні кошти з сімейного бюджету на лікування. Про це йшлося під час наради, яку організували з ініціативи голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці щодо епідеміологічної ситуації в області вчора, 8 лютого.

За інформацією лікарів, лікування неускладненої пневмоніє в середньому нині обходить у 5 тис грн, натомість пневмонії важкої форми – приблизно 15 тис. грн. дотепер ці витрати лягали на пацієнта, - пише Волинська газета.

Наразі на Волині за увесь цьогорічний епідсезон померло з підозрою ГРВІ 10 осіб, у двох людей (із них – одне 5-місячне немовля з Шацького р-ну) – підтвердилася наявність вірусу грипу A (H1N1).

Станом на 5 лютого захворюваність грипом на гострими респіраторними вірусними інфекціями серед населення області залишається на високому рівні, епідпоріг перевищено у 2,2 раза. Але за останній (5-й) тиждень кількість хворих зменшилася.

Захворіло 14667 осіб, що на 1063 особи менше попереднього тижня. До речі, масштаби «грипування» на Волині менші, ніж у 2009-му. Тоді померло від хвороби 26 людей. 

Для прикладу, нині у Луцькій міській клінічній лікарні 79 хворих із пневмонією, одна 74-річна пацієнтка – у реанімації.

Противірусних препаратів у мед закладах вистачає, запевнив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк. Проблеми – з дорого вартісними препаратами для ускладнених пневмоній.

Медики констатують: є сенс говорити про другу хвилю грипу на Волині. Це вже буде вірус нового штаму, відомий під назвою «Швейцарія». Як переконувала головний державних санітарний лікар Волині Наталія Янко, запобігти захворюванню можна шляхом вакцинування від нового вірусу. Мовляв, 2 тижні достатньо, аби від хвороби виробився імунітет. Однак лікарі заперечили їй: як відомо, імунітет виробляється у період від 3 тижнів до 1,5 місяців. В такому випадку вакцина не врятує.

Відтак головні лікарі усіх лікарень області мають підрахувати,с кільки грошей треба намедикаменти для лікуванні пневмоній. Також медики повинні визначитися з потребами на профілактику (закупівлю сучасних деззасобів для шкіл, установ, тощо, роз’яснення у ЗМІ), на пальне для швидких. До речі, для останніх (і стаціонарних установ теж) за пропозицією головного лікаря обласної лікарні Івана Сидора планують закупити експрес-тести, що дозволяють визначити, хвора людина на грип чи ні за 2 години.