Нотаріусів наділено повноваженнями державних реєстраторів прав на нерухоме майно та повноваженнями державних реєстраторів у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, відповідно до змін, які були внесені 26 листопада 2015 року до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Внесені зміни спрямовані на реформування системи надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації і забезпечення її відкритості та прозорості, оперативності та своєчасності. Про це повідомляє ГТУЮ у Волинській області.

Для нотаріального обслуговування населення Волинської області функціонує 27 державних та 111 приватних нотаріусів. У зв`язку з цим можна звернутися до будь-якого нотаріуса, який наділений всіма повноваженнями державного реєстратора і здійснює всі реєстраційні дії.

Новелою законодавства є те, що за наслідками первинної реєстрації не видається документ про право власності, тепер при здійсненні реєстрації в нотаріуса, нотаріус за наслідками реєстрації, якщо це не нотаріальна дія, а первинна реєстрація видає людині на руки інформаційну довідку про внесення відомостей до реєстру речових прав.

Також новелою є те, що державна реєстрація права власності буде здійснюватись незалежно від місцерозташування нерухомого майна в межах області, крім державної реєстрації речових прав, що проводиться нотаріусами у результаті вчинення нотаріальної дії (посвідчення правочинів щодо відчуження, іпотеки нерухомого майна, провадиться за місцерозташуванням (місцем реєстрації) цього майна або за місцерозташуванням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину).

Щодо реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців новелою є те, що державна реєстрація може проводитись не лише за місцезнаходженням/місцем проживання юридичної особи або фізичної особи – підприємця, а й будь-яким іншим державним реєстратором або нотаріусом у межах України за принципом екстериторіальності.