Мешканців Камінь-Каширського району, зокрема бійці АТО, обурило те, що охороняти природні надра довірили людям, які не мають відношення до природоохоронної галузі, а також не є жителями району. Про це у мережі написав голова ГО «Камінь-Каширський центр ветеранів АТО», журналіст, а також активіст Богдан Пташник.

Текст заяви публікуємо без змін та правок: 

«Нам, мешканцям К-Каширського району - учасникам АТО, об’єднаним в ГО «К-Каширський координаційний центр ветеранів АТО», не зовсім зрозуміла позиція керівництва лісової галузі області щодо посилення лісоохорони в Камінь-Каширському районі особами з числа мешканців Луцька та інших населенних пунктів Волині, які ні адміністративно, ні географічно відношення до нашого району не мають. Більше того, людьми, уміння і навички яких не є унікальними і недотичні до природоохоронної галузі (єдине, що могло б бути поясненням переваги над іншими громадянами в т.ч і місцевими мешканцями).

На чергових зборах нашої організації (07.02.2016р.) ми заслухали інформацію представника ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», який повідомив, що на даний момент їх підприємство уклало цивільно-правові договори на послуги лісової охорони з 4 ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ, які не є мешканцями нашого району але є учасниками бойових дій.

Ми уважно вивчили всі факти, інформацію та провели моніторинг ЗМІ щодо цього питання.

Так ось. Якщо є необхідність посилити охорону К-Каширських лісів учасниками війни на сході, то логічно це зробити з числа місцевих жителів. Тим більше, що члени нашої організації також володіють специфічними навичками і умінням, достойно проявили себе в боях у складі різноманітних, в т.ч і елітних, військових підрозділів. До них абсолютно ідентично можна застосувати слова: «із військовими, які були півтора року без ротації, які стояли спиною один за одного і знають плюси і мінуси кожного, дуже важко домовитись про хабар. Кожний з них зацікавлений в роботі і у результатах цієї роботи» (цитата з ЗМІ), окрім того, в них є серйозна мотивація – збереження природи серед якої живуть вони і їх діти. Плюс, і це немаловажно, ми прекрасно знаєм місцевість та людей району.

Також, дозвольте Вам нагадати, що більшість учасників бойових дій нашого району непрацевлаштовані і, тим більше, незрозуміла така кадрова політика лісівників та інших посадових осіб Волині, які мають пряме чи опосередковане відношення до піднятого питання.

В зв’язку з цим, закликаємо Вас рекомендувати посадовим особам ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» вибачитись перед нашими бойовими побратимами та розірвати з ними цивільно-правові договори.

Закликаємо Вас рекомендувати посадовим особам ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» укласти подібні договори з місцевими учасниками бойових дій.
Також, оскільки це дійсно важливий соціальний проект, адже, окрім збереження довкілля та часткового вирішення питання працевлаштування демобілізованих воїнів АТО району, така ініціатива справді є ефективною адаптацією колишніх учасників бойових дій до мирного життя, закликаємо Вас рекомендувати відповідним посадовим особам ДП «К-Каширське ЛГ» долучитися і укласти договори, на умовах зазначених в попередньому абзаці.

В свою чергу – наша організація бере на себе гарантії добросовісного, сумлінного і професійного виконання обов’язків нашими людьми.

Закликаємо Вас поставитись відповідально до нашого звернення, оскільки це, окрім вищевказаних переваг, дозволить уникнути соціальної напруги в районі, яка, на жаль, вже наявна сьогодні.

Закликаємо наших бойових побратимів віднестись з розумінням до нашої позиції. Сьогодні, коли мова йде про об’єднання спілок АТО області, це дуже важливо. Всім зазначеним посадовим особам прохання вважати нашу заяву офіційним зверненням і відреагувати в строки, передбаченні законодавством. За дорученням ГО «Камінь-Каширський центр ветеранів АТО» - оприлюднив голова організації Богдан Пташник.