Регіональну програму підтримки демобілізованих учасників АТО депутати Волинської облради назвали непродуманою і недоопрацюваною, такою, що не враховує інтереси самих бійців. Про це стало відомо під час сесії Волинської обласної ради сьогодні, 10 лютого.

Зокрема, як зазначила директор департаменту соціального захисту населення ОДА Оксана Гобод, у даній програмі передбачається продовження заходів щодо медичного та соціального забезпечення учасників АТО, а також робота з сім’ями загиблих, зниклих безвісти та полонених бійців. Також вона додала, що дана програма була обговорена та підтримана депутатами на профільних комісіях.

Однак, депутат облради Святослав Кравчук зауважив, що в програмі не передбачена підтримка житлового будівництва для бійців. Також тут є питання, які стосуються виділення землі військовим, хоча конкретних прізвищ немає, а все записано загальними фразами.

«Як ми зможемо підтримати цю категорію в плані отримання житла. Чи це кредит будемо давати якийсь безвідсотковий, чи інший який шлях? В цій програмі це має бути детально висвітлено», - резюмував депутат.

На що Оксана Гобод зазначила, що якщо депутати підтримають програму, то протягом року можна буде вносити в неї зміни.

Разом з тим голова Волинської облради Ігор Палиця назвав такий підхід дивним, адже у самих військових не запитали, що їм необхідно: чи ремонт у психлікарні, чи швидка допомога за 800 тисяч, чи щось інше.

Розкритикув програму і депутат Анатолій Вітів, мовляв, на білборди 100 тисяч чи на якісь листівки 80 тисяч депутати можуть виділити, а натомість військовим необхідна якась реальна допомога - протези або ж медпрепарати.

Керівник депутатської фракції партії УКРОП Вячеслав Рубльов наголосив, що до цієї програми дійсно є досить багато питань. Він розповів, що спілкуючись з військовими, вони розповідають, що їм не потрібні білборди, не потрібні передачі, їм необхідна реальна допомога. Також він попросив депутатів надати слово представнику спілки ветеранів АТО Вячеславу Савчуку.

В той же час, депутат від фракції УКРОП Ірина Констанкевич повідомила,  що вона детально вивчала це питання та також має кілька зауважень. На її думку дана програма є деперсоналізована, бо в ній не можна побачити імен учасників АТО. Як вважає депутат, до переліку послуг, які передбачає програма, необхідно додати санаторно-курортне лікування, яке можна проводити на базі санаторіїв «Пролісок» та «Лісова пісня».

Разом з тим вона зауважила, що 270 тисяч виділяється на інформаційне забезпечення цієї програми, тож доцільніше було б спрямувати ці кошти на реальні потреби військових. Також депутат додала, що ремонти у відділеннях, де оздоровлюються учасники АТО також необхідні, але потрібно деталізувати де саме і що саме потребує ремонту.

Після обоговорення програми депутатами, слово надали представнику бійців АТО Вячеславу Савчуку.

Він розповів, що до цього часу демобілізовані військові не мали змогу приймати участь в обговоренні та розробці даного проекту. І хоч бійці неодноразово виявляли готовність взяти участь - їх заклики залишились без відповіді.

Савчук зауважив, що в країні вже третій рік йде війна, і програма потребує змін, проте «розділ програми та її зміст нічим не відрізняється від минулих років». В програмі немає відповідей щодо заходів з вирішення проблем спрямованих на забезпечення та покращення умов родин загиблих та інвалідів війни. Також він пропонує включити в програму питання щодо правової реабілітації бійців та передбачити правовий супровід, надання юридичної допомоги, захист інтересів та прав цієї категорії під час розгляду спірних питань у судах.

Він наголосив, що незрозумілою є сума на обстеження бійців, оскільки їм і так передбачено здійснення таких послуг безкоштовно. Невирішеним залишається і земельне питання, адже заяви бійців, які вони приносили ще влітку - досі не зареєстровані. 

Тож депутати вирішили відправити програму на доопрацювання. На її обговорення запросять бійців АТО, щоб взяти їхні побажання та пропозиції до уваги.

На завершення обговорення голова облради Ігор Палиця повідомив, що програму протягом 3-4 тижнів доопрацюють та закликав  представників об’єднання учасників АТО вносити конкретні пропозиції. На що Сачук зауважив, що об’єднання спілок та організацій фактично вже відбулося та наразі вирішуються лише юридичні питання.

У підсумку депутати відправили програму на доопрацювання.