Під час засідання сесії Волинської обласної ради 10 лютого, депутати підтримали пропозицію визнати 2016-й - роком Лесі Українки у Волинській області.

З відповідним запитом до колег звернулась депутат політичної партії «Українське Об'єднання Патріотів – УКРОП» Ірина Констанкевич.

Вона розповіла, що 25 лютого 2016 року виповнюється 145 років від дня народження поетеси та письменниці Лесі Українки.

«Її ім’я є знаковим і для Волині де вона жила, де написані її кращі твори, де знаходяться музейно-меморіальні осередки» - зауважила Ірина Констанкевич.

Депутат запропонувала колегам підготувати до ювілейної дати широку культурно-мистецьку просвітницьку програму. А саме:

  • визнати 2016 рік, роком Лесі Українки у Волинській області.
  • підтримати ініціативи СНУ щодо відзначення 150 річчя, в частині звернення направленого у Верховну Раду України щодо пропозиції національному банку України про виготовлення ювілейної монети.
  • підтримати ініціативи СНУ в частині звернення до українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», щодо видання ювілейної поштової марки.
  • розробити програму відзначення дня Лесі Українки, як чинної постаті у пантеоні видатних волинян та українців на 2016 – 2021 роки у Волинській області. До програми включити заходи культурно-мистецькі, просвітницькі, наукові та видавничі (зокрема спів фінансування творів Лесі Українки у 16 томах).

Ірина Констанкевич просить передбачити відповідні кошти у бюджеті, та залучити управління освіти, науки та молоді, СНУ, науково дослідний інститут Лесі Українки, музеї області та депутатський корпус Волиньради до підготовки та реалізації програми.