Через відмову батьків вакцинувати дітей від поліомієліту постала загроза того, що Україна стане «розсадником» інфекційних хвороб, а відтак може не отримати «вільний кордон» у Європу. Про це сьогодні, 11 лютого, під час прес-конференції Першого заступника Міністра охорони здоров’я України Олександри Павленко заявив начальник управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністарції Ігор Ващенюк.

За його словами, Волинь отримала 284 тисяч доз оральної та 34,1 тисяч доз інактивованої вакцини. Він додав, що в області функціонує 680 кабінетів профілактичних щеплень при медичних закладах, 22 кабінети в загальноосвітніх школах та 61 в дошкільних навчальних закладах. Тобто, як зазначив Ігор Ващенюк, на Волині створені всі умови для того, аби доступно і безкоштовно пройти вакцинацію від поліомієліту. 

Якщо в першому турі Волинь йшла на рівні країни, то в другому, коли на загальноукраїнському рівні було 75%, то в області – 30% від плану. На сьогоднішній день в регіоні вакциновано лише 36% дитячого населення.

Ігор Ващенюк розповів, що в першому турі було 12% відмовників, у другому – 20%, щодо третього, то очікується ще більший ріст відмов серед населення.

«В нас є райони, які відключені від національного телебачення. І це проблема національної безпеки, яку однозначно потрібно вирішувати. Проте, в тих районах чомусь вакцинація від поліомієліту на позначці 60%, тобто вдвічі вище, ніж в середньому по області», - повідомив головний медик Волині.

«Ми боремось за безвізовий режим, а нас скоро з візами перестануть пускати в Європу. Тому що, туберкульоз – епідемія, далі ще поліомієліт. Тож, щоб не бути «розсадником» таких хвороб, треба проводити вакцинацію. Відтак, потрібно не допустити повернення в Україну поліомієліту, про який ще при Радянському Союзі всі забули» - додав він.

Як підсумував Ігор Ващенюк, поліомієліт - це загроза національній безпеці.

Читайте також: Замміністра МОЗ у Луцьку: «Україні важливо зберегти статус «вільної від поліомієліту»