Сьогодні, 12 лютого, депутати Луцької міської ради разом з представниками ЗМІ оглянули об’єкти комунальної власності, які будуть виставлені на продаж цього року.

Перший будинок, який відвідали депутати знаходиться на вул. Караїмській, 7. Начальник відділу управління майном комунальної власності Алла Грабко розповіла, що приміщення довгий час не могли здати в оренду, але 2 роки тому його все ж взяв підприємець Кальний О. В. під склад. Пізніше він звернувся до міської влади за дозволом на здійснення поліпшень.  Орендарю надали такий дозвіл рішенням міськвиконкому. Алла Грабко розповіла, що згідно аудиторського висновку підприємець затратив на ремонт приміщення 12 490 грн. Проте, приїхавши на об’єкт, депутати і журналісти не виявили ніяких поліпшень.

Згідно кошторису будівельних робіт, підприємцем були протравлені стіни протигрибковим розчином, проштукатурені стіни, влаштовані стяжки, замінені двері, та вставлені металопластикові вікна. Оглянувши об’єкт депутати дійшли висновку що роботи вказані  у кошторисі були виконані лише на папері. Зокрема в приміщеннях напівзруйнованої будівлі взагалі не виявилось вікон і нових дверей.

Начальник відділу управління майном комунальної власності розповідає, що будинок є триквартирний. Поряд живе сім`я, яка постійно звертається до міської влади з проханням про поліпшення житлових умов, але квартира приватизована і підстав для відселення сім`ї немає.

Договір з підприємцем Кальним О. В. дійсний до 31 березня 2017 року. Будинок включили у перелік об’єктів, які підлягають приватизації шляхом викупу. Проте окремі депутати вбачать в цьому хитромудру «схему» переводу комунального майна у приватну власність. Вони наполягають, на продажу приміщення, розташованого в історичній частині Луцька, з аукціону.

Депутат Ігор Поліщук розповів, що будинок, який знаходиться фактично в центрі міста, площею 71 кв. м., не можна продавати за 70 тисяч гривень. Він вважає, що потрібно розірвати договір оренди з несумлінним підприємцем, а приміщення продати з аукціону.

Алла Грабко стверджує, що на аукціон можна ставити лише вільні приміщення. В даному ж випадку можливий лише його викуп. Зокрема для того, щоб мати можливість викупити приміщення з комунальної власності, необхідно виконати «поліпшення» на 25% від експертної оцінки вартості майна.

Депутат Олександр Кравченко вважає, що продаж будинку потрібно проводити відкрито, а не прикриватись певними покращеннями, які існують виключно на папері.