З 12 по 21 лютого 2016 року в норвезькому місті Ліллехаммер відбудуться ІІ зимові Юнацькі Олімпійські ігри. З-поміж 71 країни-учасниці, в іграх візьме участь і українська збірна. З цієї нагоди в усій країні сьогодні відбувається урочисте підняття Олімпійського прапора. І хоч цьогоріч волинян у складі збірної країни на Юнацькій Олімпіаді немає, та стяг спортивних змагань замайорів і в Луцьку.

Свято Олімпійського прапора відбулося сьогодні. 11 лютого, в стінах Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Заступник голови Волинської обласної ради, голова відділення Національного олімпійського комітету України у Волинській області Роман Карпюк передав вітання від голови облради Ігоря Палиці, який постійно переймається проблемами спорту в області та від усього депутатського корпусу.

«Ще в давнину було заведено: коли починаються Олімпійські ігри - припиняються всі війни. Всі складають зброю, і поки спортсмени змагаються на Олімпіаді - ніхто не воює. Якщо хтось розпочинає війну в цей день – всі збираються разом і знищують цю непокірну країну-агресора. Свято Олімпійського прапора має об'єднати всі народи, адже сьогодні в усіх столицях світу, в найбільших містах піднімається цей стяг», - зауважив він і зачитав привітання від президента Національного олімпійського комітету України, олімпійського чемпіона Сергія Бубки.

Привітав ліцеїстів зі святом Олімпійського прапора чемпіон параолімпійських ігор, заслужений майстер спорту з лижних гонок та біатлону Юрій Костюк.


«Приємно, що традиція підняття прапору Національного олімпійського комітету підтримується на Волині, як і в усьому світі. Хай цей стяг майорить в кожному серці», - звернувся він.

Місце проведення цього заходу обрали недарма. Адже вихованці військового ліцею були неодноразовими призерами на всеукраїнських змаганнях. Серед випускників закладу – чимало переможців і призерів.

Так, за 2003-2015 роки вихованці ліцею здобули на державному рівні 627 призових місць, чимало здобутків і спортивних перемог у них на всеукраїнських, міжобласних, обласних змаганнях.

Випускниками ліцею були такі відомі спортсмени:

Яна Беломоїна - майстер спорту міжнародного класу, учасниця олімпійських ігор в Лондоні 2012 року, член збірної команди України, і готується до Олімпіади в Бразилії;

Марія Василевська – майстер спорту міжнародного класу, призерка Чемпіонату Світу з веслування на байдарках, член збірної команди України, кандидат на участь в Олімпійських іграх 2016 року;

Олександр Андрійчук – майстер спорту міжнародного класу, чемпіон світу з пожежно-прикладного спорту, член збірної команди України;

Марта Терещук - майстер спорту України з велоспорту, член збірної команди України;

Юрій Чикида – майстер спорту міжнародного скласу, призер Чемпіонату Світу з важкої атлектики. Лише за 2 роки начання в ліцеї він виконав норматив майстра спорту України;

Богдан Токар – майстер спорту України з важкої атлетики, член збірної команди України з важкої атлетики з 2014 року, бронзовий призер перших Юнацьких європейських ігор.

Тож, не виключено, що й сьогодні в лавах ліцеїстів, які прийшли на урочистості, є майбутні чемпіони й олімпійці.

Державний прапор України піднімав ліцеїст 11 класу Дмитро Мерчук – переможець Чемпіонату Європи з карате-кіокушинкай. А Олімійський прапор підняв Владислав Левчук - капітан збірної команди ліцею, яка перемогла у всеукраїнській спартакіаді серед військових ліцеїв та всеукраїнській спартакіаді серед допризивної молоді.

Зауважимо, традицію підняття прапору Національного олімпійського комітету України та державного прапора України напередодні Олімпійських ігор започаткували в Україні з 2008 року, перед стартом Олімпіади в Пекіні. Метою такого заходу є привернення уваги українців до олімпійських змагань та об’єднати всіх навколо спорту.


У 2016 році 1100 атлетів з 71 країн світу, віком від 14 до 18 років, візьмуть участь в ІІ зимових Юнацьких Олімпійських іграх, які відбудуться в Норвегії. Право представляти нашу державу в місті Ліллехаммер, де, власне, відбудеться Олімпіада, вибороли 23 українці. Наші спортсмени будуть представлені у 9-ти дисциплінах: біатлоні, лижному двоборстві, фігурному катанні, санному спорті, стрибках на лижах з трампліну, лижних гонках, гірськолижному спорті, сноубордингу та скелетоні.