Головний санітарний лікар у Волинській області Наталія Янко на нараді в губернатора звітувала, що антирабічної вакцини у медзакладах вистачає. То чому жителі Горохівщини не можуть отримати життєво важливі ліки? В районній лікарні покусаним кажуть шукати препарат самостійно, роздобувати деінде, - пише Вісник.

На сполох забив керівник сільськогосподарського підприємства «Русь» із села Мирне Горохівського району Роман Притолюк. Працівницю його ферми Антоніну Бейчук укусив кіт. При підозрі на сказ жінці протягом тижня не зробили жодного щеплення. У приймальному відділенні ЦРЛ провели перев’язку і сказали, що вакцини нема.

– Аналізи з мене ніхто не брав, – розповідає Антоніна Петрівна. – Кота ми на другий день забили і відправили в лабораторію. Сказ не підтвердили точно, сказали ще почекати 10 днів. Щеплення треба було б зробити для профілактики. Простим людям куда хоч звертайся – футболять скрізь. І чекаю: сьогодні живеш, а завтра помреш. Для худоби прививки є, а для людей – немає.

У Скірчому після укусу лисиці спалили корову. Тварини нападали на людей у Бережанці, в Мирному вже п’ятеро постраждалих. Одна з них – дружина Степана Рихви, завскладу ПОСП «Русь».

– Уранці жінка вийшла до хліва поратися до худоби. Через трохи я в хаті почув її крик, – провадить чоловік. – Я ще й мисливець, схопив ружжо, відв’язав свою лайку і скоро почув, що собака щось душить. То була куниця. Взяв її в пакет, завезли в лабораторію. І дівчата раз-два визначили, що є сказ.

Того самого ранку Степан Степанович відвіз дружину в райлікарню. Там зразу відказали, що щеплень нема. Та коли прийшов результат з луцької лабораторії, знайшлося три уколи, які дають на нульову, третю і сьому добу. Загалом треба пройти курс із шести щеплень (ще 14-й, 30-й і 90-й день). Решту уколів знайшли через знайомих у Турійську.

– З Горохівської райлікарні в управління не надходило офіційного запиту, що в них нема вакцини від сказу, – коментує по телефону Валерій Руцький, заступник начальника обласного управління охорони здоров’я. – Коли надійде такий запит, зможемо забрати залишки з іншого району і передати за наказом. Через кілька днів у міністерстві пройде реєстрацію препарат «Верораб». Я сам зв’яжуся з Гороховом, ту жінку знайдуть і дадуть їй ліки.