15 лютого 2016 року – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 27-ма річниця виведення військ з Республіки Афганістан, встановлені Указом Президента України від 11 лютого 2004 року № 180/2004.

Після закінчення Другої світової війни – тривалої за часом та жорстокої за своєю суттю, війська колишнього Радянського Союзу брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Щоправда, найбільш масштабною і трагічною була війна в Республіці Афганістан, яка тривала10 років (із 25 грудня 1979 року до 15 лютого 1989 року). За цей час десятки тисяч воїнів пройшли через афганське пекло.

Варто зазначити, що кожний четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, - наш співвітчизник, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - теж.

За інформацією офіційних джерел, під час Афганської війни загинули понад 15 тисяч солдатів, втрати України - більш ніж чотири тисячі загиблих. Сьогодні на теренах нашої держави проживає понад 150 тисяч ветеранів, які виконували свій військовий обов’язок в Афганістані. Українці пам’ятають, якою ціною далася їм ця «чужа» війна. А відтак щороку в державі вшановують пам’ять тих, хто загинув в афганській війні та у бойових діях на території інших держав, а також висловлюють слова шани та поваги тим воїнам-інтернаціоналістам, котрі сьогодні залишилися поруч з нами.

Як повідомляє відділ інформаційної політики Волинської ОДА, у зв’язку із пам’ятною подією, а також з нагоди 25-річчя від дня заснування Волинської обласної спілки ветеранів Афганістану в обласному центрі Волині також відбудуться офіційні заходи за участю керівників органів виконавчої влади краю та місцевого самоврядування, а також небайдужої громадськості. Зокрема, 15 лютого 2016 року у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка будуть організовані урочистості та тематичний концерт. Опісля лучани пройдуть урочистою ходою від Театрального майдану до меморіального комплексу «Вічної слави», де покладуть квіти до пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам.