Про забезпечення охорони громадського порядку та боротьбу зі злочинністю, а також про стан законності у Нововолинську та Жовтневому у 2015 році на сесії міськради інформували заступник начальника відділу поліції Ігор Байкевич та заступник керівника Володимир-Волинської прокуратури Іван Васьовчик - інформує БУГ.

За рівнем злочинності, який становить 151,8 злочинів на 10 тисяч населення, Нововолинськ займає друге місце в області після Володимира-Волинського. Таку інформацію доніс до депутатів Нововолинської міської ради Іван Васьовчик. Він зосередив увагу на діяльності прокуратури і її відділів. З його слів, на 25 відсотків зріс рівень злочинності по всіх категоріях. Зменшилась кількість злочинів серед неповнолітніх. Впродовж 2015 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 1126 кримінальних правопорушень. До суду прокуратурою було скеровано 156 кримінальних проваджень. До покарання у виді позбавлення волі засуджено 31 особу, у виді обмеження волі – 8, до громадських осіб – 10, штрафу – 23 особи і 56 осіб отримали умовне покарання.

Заступник міського голови Володимир Рожелюк звернувся до заступника прокурора з питання сплати судового збору.

«Маже втричі збільшився судовий збір і, наприклад, жекам, щоб подати на боржника скаргу, треба платити не менше, ніж 600 гривень. Чи можна звертатися до вас, щоб ви в інтересах держави – комунальне майно теж державне – подавали позов до суду безкоштовно?», – сказав заступник мера.

Однак Іван Васьовчик відповів, що на даний час судовий збір повинна платити також і прокуратура, а фінансування на такі позови не виділяють.

«Ми хотіли в цьому році приділити в інтересах теплокомуненерго біля 30-ти тисяч гривень, але їх нам не дали», – відзначив він.

Найбільше питань слуги народу ставили заступнику начальника відділу поліції Байкевича. Зокрема, депутати цікавилися роботою патрульної поліції щодо забезпечення громадського порядку. Володимир Рожелюк підняв тему про хрест на в’їзді в місто, де за два місяці двічі били колби.

Ігор Байкевич запевнив, що проводитиметься розслідування по встановленню причетних до злочину осіб. Депутати говорили також про часті випадки пограбування. Схвальними відгуками згадали також і майора Вячеслава Мартинюка, який організував варту порядку та співпрацює з громадськістю. Обранці народу готові написати звернення у атестаційну комісію на підтримку правоохоронця, бо впевнені, що він цього заслуговує.

«У вас стояло гостро питання фінансування. Минулого року працювала програма, по якій виділялися кошти.Чому з 30-ти тисяч гривень освоєно тільки 19?», – звернувся з питанням до заступника начальника поліції депутат Сергій Семенчук, на що той відповів, що кошти не змогли своєчасно освоїти у зв’язку з переходом на нову систему правління.

Вадим Киричук відзначив, що за відсутності кадрів в поліції необхідно залучати спецнаряди Нацгвардії до забезпечення громадського правопорядку тощо. Депутати акцентували увагу на питаннях покарання осіб, які спричинили ДТП у нетверезому стані та додаткових камер спостереження (у Нововолинську їх є 5).

«У нас є така сумнозвісна адреса – Чайковського, 46. Там продають наркотики. Буквально вчора до мене звернулися мешканці – це кричуща проблема. Там все всіяне шприцами. Люди знають про крадені речі, які там зберігаються. Ми намагалися цю проблему вирішити, але вона не рухається. Розумію, що реформи проводяться, постійно є якісь проблеми, але треба це вирішувати», – сказав Володимир Шаповал.

Міський голова Віктор Сапожніков попросив депутатів оформити свої запитання як депутатські звернення і занести в поліцію, тоді наступного разу при звітуванні можна буде питати в поліцейських про результати.

Слуги народу також вирішили запросити новообраного начальника поліції і ці питання винести на сесії чи комісії.