В обласну раду надійшло клопотання від Центру туризму, спорту та екскурсій щодо списання спального корпусу №3 оздоровчого табору «Сонячний», що в селі Гаразджа Луцького району. Йдеться про будівлю, яка була споруджена в 1961 році. На сьогодні є технічний висновок ДП «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ» про непридатність спального корпусу для експлуатації - йдеться на сайті Волиньради.

«Цей корпус будувався на 15 років, - додає директор Волинського обласного Центру туризму, спорту та екскурсій Леонід Толстіхін. - Він вже прослужив понад три терміни. Сьогодні ця споруда не просто не прийнятна для експлуатації, а й небезпечна для закладу, в якому відпочивають діти».

Питання розглядала майнова комісія обласної ради, оскільки дозвіл на знесення будівлі повинна дати представницька влада області. Втім, на засіданні комісії депутати не визначилися, як поступили, оскільки не бачили самого приміщення.

Нещодавно будівлю оглянули голова майнової комісії Микола Буліга та депутат Сергій Слабенко.

Після побаченого висновки депутатів однозначні: рада повинна дозволити знести будівлю. «В такі умови, як в спальному корпусі № 3, я б ніколи не пустив своєї дитини, - категорично заявляє Микола Буліга. - Потрібно будувати нову будівлю».

«Якщо рада не дозволить знести це приміщення, то воно розвалиться саме, не дочекавшись нашого рішення. Це - не капітальна, а тимчасова споруда, тому сміливо можна давати дозвіл на її знесення. Поруч з аварійним приміщенням діти знаходитися не можуть», - вважає Сергій Слабенко.

Леонід Толстіхін каже, що за кошти Центру туризму, спорту та екскурсій уже виготовили проектно-кошторисну документацію на будівництво нового корпусу. Якщо вдасться його побудувати, то там в комфортних умовах зможе проживати 80 дітей. В аварійному 3 корпусі поміщалося всього 50 дітлахів, але, м'яко кажучи, їм було тіснувато.

Нагадаємо, табір «Сонячний» раніше належав профспілці працівників сільського господарства. В 2011 році обласна рада виявила бажання забрати майновий комплекс дитячої оздоровниці, що не використовувалася за призначенням до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області. На території табору був День депутата. Потому рада прийняла відповідне рішення та передала табір на баланс Центру туризму, спорту та екскурсій.

Сьогодні табір працює круглорічно. Тут відбуваються туристичні збори та змагання. Одночасно «Сонячний» може прийняти 170 дітей. Сергій Слабенко, який був депутатом шостого скликання, задоволений тим, як господарюють нові балансоутримувачі.

«Приймаючи табір в обласну комунальну власність у 2011 році, ми поступили логічно і правильно», - каже пан Слабенко. Депутат також підтримує ініціативу голови обласної ради Ігоря Палиці провести реєстр всіх колишніх піонерських таборів та оздоровниць Волині, які не використовуються за призначенням, з тим, щоб забрати їх до власності обласної громади.